De grootste bedreiging voor de Spelen? Regen

Wat is de grootste bedreiging voor de Olympische Spelen? Nee, niet terrorisme of de verwachte drukte of de komst van duizenden activisten. De Engelse regen. De drie woorden die iedereen vreest zijn ‘rain stopped play’ – iedere zomer te horen op Wimbledon en tijdens het cricket.

,,Dit is nu eenmaal het Verenigd Koninkrijk, dus we hebben veel nagedacht over de kans op slecht weer”, zei de hoogste ambtenaar van het ministerie van Cultuur, Media en Sport deze week tegen The Times (£). Die kans is groot, berekende het Met Office, het Britse KNMI, op basis van historische gegevens – op een gemiddelde julidag valt er 40 tot 49 millimeter regen. De organisatie van de Spelen heeft daarom een licentie om paraplu’s te verkopen.

De Britten laten zich door een beetje regen niet afschrikkenDe Britten laten zich door een beetje regen niet afschrikken

Niet dat de Britten zich door een beetje regen laten afschrikken. Hét beeld van deze zomer was dat van een verregend koortje dat koningin Elizabeth toezong voor haar zestigjarige regeringsjubileum – dat de 86-jarige monarch vierde door met haar 91-jarige echtgenoot bijna vier uur lang in de regen over de Theems te varen.

Zoals Stuart Jeffries in The Guardian concludeerde:

,,It is rain that we really love. We just don’t dare to admit it. We complain about it blighting our summer because we are sublimating our passion. We are besotted, besoaked, beside ourselves with a love that dare not speak its name. Think about it. We keep devising situations to encounter the rain, to talk about it, get ourselves wet in it, to affect disdain for it.”

En wie daaraan twijfelt, moet deze beelden uit 1996 nog maar eens bekijken. Het centre court van Wimbledon (voor het dak in 2009 kwam) op een regenachtige dag.