De ballade van Julian Assange op Wikileaks-cd

Het is geen grap: Wikileaks brengt een album uit met twaalf “coole en inspirerende nummers”, zo schrijven ze zelf op hun website. Tsja, je moet wat als noodlijdende organisatie.

Het is geen grap: Wikileaks brengt een album uit met twaalf “coole en inspirerende nummers”, zo schrijven ze zelf op hun website. Tsja, je moet wat als noodlijdende organisatie.

Blut? Breng een cd uit

Wikileaks is namelijk blutter dan een zwerver zonder portemonnee. De organisatie heeft last van een “onwettelijke financiële blokkade door grote Amerikaanse financiële instituten die gelinkt zijn aan Washington”. Daardoor komt 95 procent van de donaties niet aan, waardoor Wikileaks naar eigen zeggen weer tientallen miljoenen dollars aan inkomsten misloopt. Om de fondsen weer te spekken, komen ze nu met een cd, getiteld ‘Beat the Blockade’.

Worstelingen vereeuwigd in muziek

De nummers op de plaat gaan over de “worstelingen” van Wikileaks, van frontman Julian Assange, de informant Bradley Manning en hackergroep Anonymous. Die laatste legde afgelopen tijd als wraakactie veel overheidssites plat, waaronder Amerikaanse, Britse en ook Nederlandse sites.

Beluister alvast één nummer dat op de cd komt: ‘The Ballad of Julian Assange’, door Joonas Laine. Die schreef sterke teksten zoals deze:

“They persecute your website and they kill your funding too
There simply isn’t anything they’d hesitate to do
They’ve used bullets, napalm, bombers to get rid of who they hate
and they’re willing to use all these things to seal up your fate”

Tracklist

De rest van de tracklist ziet er zo uit:

 1. “WikiLeaks and the Need for Free Speech” – Dan Bull
 2. “B Manning” – Johan W Ekman
 3. “Where There Are No Secrets” – Wrightson Tongue
 4. “Song for Bradley Manning” – David Rovics
 5. “WikiLeaks Anthem: We Want the Truth” – Isaac Sloan
 6. “Datacrime 2011 (WikiMix)” – Cuban Boys
 7. “WikiLeaks Tribute” – Jaffrey Rootzway
 8. “The Ballad of Julian Assange” – Joonas Laine
 9. “Shout It Out and Be Heard” – Sharon Z.
 10. “Rise Above (WikiBeetz4WikiLeaks)” – Loves’ Destiny
 11. “Bradley’s Song” – Erick Nova
 12. “WikiLeaks Samba” – Sonic Disobedience

En wat mag dat dan kosten?

Er zijn twee versies van de cd te krijgen. De eerste, voor de zeer schappelijke prijs van $11.99, is te downloaden. Voor de tweede versie betaal je ruim 25 dollar, maar dan krijg je wel de ‘Supporter Version’, voor iedereen die de organisatie écht een warm hart toedraagt. En waar gaat dat geld dan heen? Naar WikiLeaks zelf en de Bradley Manning Defense Fund. Want die zit nog altijd vast voor het lekken van gevoelige informatie.