‘Das Magazin’ en ‘nrc.next’ gaan samenwerken

Literair tijdschrift Das Magazin en dagblad nrc.next gaan samenwerken. Dat melden de oprichters van het literair tijdschrift op hun website. Das Magazin, waarvan in 2012 de eerste twee edities verschenen, wordt met een oplage van 80.000 het grootste literaire tijdschrift van Nederland. Daniël van der Meer en Toine Donk, oprichters van Das Magazin, hebben de samenwerking geïnitieerd.

Literair tijdschrift Das Magazin en dagblad nrc.next gaan samenwerken. Dat melden de oprichters van het literair tijdschrift op hun website. Das Magazin, waarvan in 2012 de eerste twee edities verschenen, wordt met een oplage van 80.000 het grootste literaire tijdschrift van Nederland.
Daniël van der Meer en Toine Donk, oprichters van Das Magazin, hebben de samenwerking geïnitieerd. Daniël van der Meer legt uit:
,,Het initiatief komt bij ons vandaan. Wij hebben een nieuw blad en ons publiek is nog niet gigantisch, terwijl de stukken die in Das Magazin gepubliceerd worden dat in mijn ogen wel verdienen. Vandaar dat de gedachte in ons opkwam nrc.next te benaderen met het verzoek samen te gaan werken.”
Rob Wijnberg, hoofredacteur van nrc.next, kon zich vinden in het idee. Van der Meer:
,,We hebben het Wijnberg voorgelegd en tot onze vreugde stemde hij met ons plan in.”
Vrijdag 6 juli verschijnt de eerste 24 pagina’s tellende bijlage van Das Magazine bij nrc.next. Als het een succes is, zal het kwartaalblad vaker bijlages gaan leveren. Van der Meer geeft aan het eerst op zich af te willen laten komen. Hij hoopt op een succes:
,,het is natuurlijk ongekend dat wij nu gedichten kunnen publiceren die door enorm veel mensen gelezen zullen worden.”

In 2012 verschenen de eerste twee nummers. Editie 1 was binnen een maand uitverkocht; editie twee verscheen daarop in hogere oplage. Een aantal nationale en internationale auteurs werkte aan het blad mee: o.a. Chad Harbach, Jan van Mersbergen, James Franco, Joost de Vries, Remco Campert, Jan Jaap van der Wal, A.H.J. Dautzenberg en Hanna Bervoets. Het literaire kwartaalblad blijft apart beschikbaar.

 

    • Roderick Nieuwenhuis