CDA: Europa en kinderen

Inburgering blijkt nog steeds een gevoelig thema voor het CDA, dubbele nationaliteit ook. En Europa. Vooral Europa. „De EU heeft Nederland veel te bieden”, staat nu nog in het verkiezingsprogramma. Moet daar niet het woord ‘waardengemeenschap’ bij, stellen meerdere afdelingen voor in de 155 pagina’s aan amendementen. Europa is immers zoveel meer dan economische voordelen. (‘Overnemen’, adviseert het partijbestuur.) Een andere afdeling zegt dat „het CDA dit ook wel daadwerkelijk moet uitdragen”. (‘Niet overnemen.’)

Eén afdeling wil van Straatsburg als vergaderlocatie af. Te kostbaar, te veel gedoe. Maar dat gaat het partijbestuur te ver. Het bestuur stelt voor het als suggestie op te nemen.

Amendement 102, CDA-Giessenlanden. In het programma staat dat „ouders moeten betalen voor de schade die hun kinderen aanrichten”. Giessenlanden wil het woord „minderjarige” toevoegen: „Er moet een grens zijn. Je zult maar een zoon van zeventig hebben die niet wil deugen!” Het partijbestuur is overtuigd, het advies is ‘overnemen’.

    • Oscar Vermeer
    • Annemarie Kas