Bombastisch Muse omlijst Spelen

Muse met olympische vlam in Teignmouth, mei 2012.
Muse met olympische vlam in Teignmouth, mei 2012. Foto L.J. Thompson

De reacties variëren, van „dit is pas echte rockmuziek” tot „een kind had dit kunnen schrijven”. De Britse groep Muse presenteerde woensdag de officiële tune voor de Olympische Spelen in Londen: Survival.

Vergeleken bij Björk, die in 2004 haar subtiele Oceania aan de Spelen verbond, heeft Muse minder scrupules om fors uit te pakken. De driemansband zet voor het vijf minuten durende nummer een orkest, een operakoor en een breed uitwaaierend rockgeluid in. De band kan in het voetspoor van Queen treden met een bombastische lofzang die het ritme van We will rock you, het sentiment van We are the champions en de orkestratie van Bohemian Rhapsody naar de kroon steekt.

Survival draait om de totale overgave van sporters en de vastbeslotenheid om te winnen, laat Muse op zijn website weten. In zijn tekst doet zanger Matt Bellamy niet moeilijk. „I’m gonna win”, zingt hij kinderlijk naïef, „I’ll light a fuse/ I’ll never lose.” Na twee en een halve minuut barst een gitaarsolo los die door Brian May gespeeld had kunnen zijn. Het giert en het scheurt als een stoomtrein door het Engelse landschap.

De Queen-connectie is niet nieuw, sinds Barcelona van Freddie Mercury en operadiva Montserrat Caballé in 1992 de Olympische tune was. Mercury was toen al een half jaar dood, maar het duet werd in 1988 opgenomen nadat Mercury zijn bewondering voor Caballé had laten blijken.

Barcelona zal waarschijnlijk de bekendste Olympische hit blijven, want wie herinnert zich nog de draak One moment in time van Whitney Houston (1988) of de hopeloze Chinese poptravestie You and me uit 2008?

Muse heeft het nadeel dat er deze maand nóg vier officiële tunes verschijnen: van Elton John, Delphic, Chemical Brothers en Dizzee Rascal. Survival zal te horen zijn bij de openingsceremonie en bij talloze officiële gelegenheden. Of het nummer een blijvertje is zal na de olympische slotceremonie van 12 augustus blijken.

    • Jan Vollaard