Blackberry-fabrikant ontslaat 30 procent van de werknemers

Een journalist doet verslag voor de deur van het hoofdkwartier van RIM in het Britse Slough. Foto Reuters / Olivia Harris

Research in Motion (RIM), de fabrikant van Blackberry, heeft in het afgelopen kwartaal veel slechtere resultaten geboekt dan was voorzien, en ziet zich gedwongen vijfduizend werknemers te ontslaan. Dat komt neer op 30 procent van het werknemersbestand.

Daarnaast maakte het bedrijf vannacht bekend dat de lancering van het nieuwste operationele systeem voor telefoons, Blackberry 10, is uitgesteld. Blackberry 10 is bedoeld om de concurrentiepositie van de fabrikant te versterken in de markt tussen overheersers Google, met haar android-besturingssysteem, en Apple. Hoelang dit systeem op zich zal laten wachten is niet bekend, zo meldt persbureau AP.

RIM leed een nettoverlies van 518 miljoen dollar, veel meer dan was begroot door analisten. In hetzelfde kwartaal in 2011 maakte het bedrijf nog 695 miljoen dollar winst. RIM heeft nog twee miljard aan reserves op de bank, maar dat is niet genoeg om iedereen in dienst te houden.

Het gaat al langere tijd niet goed binnen RIM, wat er in januari toe leidde dat topmannen en oprichters Mike Lazaridis en Jim Balsillie per direct opstapten. De heren hebben het bedrijf twintig jaar geleid. Investeerders in RIM weten de sterk dalende verkopen van Blackberry-producten aan Lazaridis en Balsillie, maar ook hun vertrek heeft bedrijf nog niets opgeleverd.

    • Annemarie Coevert