Beurzen flink in de plus na Brusselse doorbraak

Een goed humeur op de Europese beurzen: hier een belegger vandaag in Frankfurt. Foto Reuters / Alex Domanski

De Europese beurzen veerden vandaag op na de afspraken die Europese regeringsleiders maakten in Brussel. Banken moeten voortaan direct vanuit het noodfonds gesteund kunnen worden, zo kwamen ze overeen, en dat had effect: de beurzen lijken het als het begin van een oplossing voor de eurocrisis te zien.

De Amsterdamse beurs stond halverwege de middag op 3 procent winst en sloot de dag af met 3,39 procent in de plus. Daarmee bleef de AEX zelfs achter op het buitenland, want Frankfurt gaat het weekend in met 4,33 procent winst, Parijs met 4,75 procent en in Madrid stegen de beurzen zelfs naar een winst van 5,66 procent. Londen hield het bij 1,4 procent.

De Dow Jones, de aandelenindex van de Verenigde Staten, stond rond het middaguur (18.00 uur bij ons) op 216 punten winst: een stijging van 1,7 procent.

Eerder vandaag zagen Spanje en Italië dat de doorbraak ook een positief effect had op de rentes die ze betalen op tienjarige staatsobligaties: die ‘spoten omlaag‘.

    • Peter Zantingh