Beckham (37) niet naar Spelen, Giggs (38) wel

Hij was in Singapore om Londen aan de Olympische Spelen te helpen. Hij was in Athene om de olympische vlam op te halen en naar Britse bodem te brengen.

Maar gisteren spatte de olympische droom voor David Beckham uiteen. De 37-jarige oud-aanvoerder van Engeland, die 115 keer voor dat land speelde, werd niet gekozen voor de eerste Britse voetbalploeg die sinds 1960 aan de Spelen meedoet. Bondscoach Stuart Pearce mag drie spelers meenemen die ouder zijn dan 23 jaar. Hij koos voor Micah Richards van Manchester City en de Welshmen Craig Bellamy (Liverpool) en Ryan Giggs (Manchester United).

Vooral de keuze voor de laatste is begrijpelijk. Giggs (38) was gedurende twee decennia een van de betere spelers in Europa, maar deed nooit mee aan een EK of WK, omdat Wales zich daarvoor nooit plaatste. En ook de keuze voor Richards ligt voor de hand. Alle andere verdedigers die voor dit Britse team in aanmerking kwamen, zijn uitgeschakeld door blessures, of deden mee aan het EK.

Pearce heeft zich duidelijk niet door sentiment laten leiden. Anders waren er genoeg redenen Beckham te selecteren. Niet alleen was hij betrokken bij de succesvolle poging om de Spelen naar Londen te halen, hij is zou ook nog eens het olympische voetbal populairder hebben kunnen maken. Het is een van de minst gewilde disciplines – er zijn nog steeds kaartjes te krijgen. En Beckhams sponsors Samsung en Adidas zijn ook twee grote sponsoren van de Spelen.

Maar Pearce koos voor voetbal. En Beckham, die nu voor Los Angeles Galaxy speelt, is duidelijk de mindere van veel spelers die nog meedoen in de Premier League.

Beckham is teleurgesteld. „Iedereen weet hoeveel het altijd voor mij heeft betekend om voor mijn land te spelen, dus ik zou vereerd zijn geweest als ik was gekozen voor dit unieke Britse team.”