Aanklagers voortaan op politiebureaus voor snellere straffen

Foto Hollandse Hoogte/Piet den Blanken

Het Openbaar Ministerie gaat officieren van justitie op grote politiebureaus stationeren om sneller straffen op te kunnen leggen voor lichte criminaliteit. Dat meldt OM-topman Herman Bolhaar vanochtend op Radio 1.

Door dit initiatief moeten slachtoffers de schade die dieven, vandalen of geweldplegers hebben aangericht binnen twee tot drie dagen vergoed krijgen, aldus Bolhaar.

Een proef in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Eindhoven is volgens hem een groot succes. Het sorteert volgens hem effect dat daders merken dat er meteen wordt gereageerd. “De samenleving ziet zo ook dat er wat aan wordt gedaan.”

Het OM kan voor lichte vergrijpen zelf straffen opleggen, zonder tussenkomst van een rechter. Het blijft voor verdachten mogelijk de gang naar de rechter te maken als ze het niet met het OM eens zijn.

Bolhaar wil dat ook advocaten op het politiebureau aanschuiven om een goede verdediging te waarborgen. “We zijn hierover in nauw contact met de advocatuur. Er wordt over nagedacht.”

    • Annemarie Coevert