’170 Syrische tanks verzamelen zich bij Turkse grens’

Turks militair transport, gisteren onderweg naar de Syrische grens. Foto AP

Het Syrische leger heeft rond de 170 tanks naar de Turkse grens gestuurd, ten noorden van de stad Aleppo. Dat verklaarde een generaal van het Vrije Syrische Leger vannacht tegenover persbureau AP.

Volgens Mustafa al-Sheikh, generaal van de Hoge Militaire Raad, hebben de tanks zich verzameld bij een Infanterie School, ongeveer dertig kilometer van de grens. Het is nog de vraag wat het Syrische regime van plan is met de tanks. Ze kunnen ingezet zijn om een aanval op tegenstanders in enkele steden voor te bereiden, of vanwege de groeiende spanning tussen Turkije en Syrië. Tijdens een televisie-optreden ontkende de Syrische president Bashar al-Assad gisteravond nog stellig een aanval vanuit het buitenland te verwachten.

Gisteren bleek wel dat een konvooi van Turkse militaire voertuigen en luchtafweergeschut staat opgesteld in de provincie Hatay, nabij de Syrische grens. Turkije zou “voorzorgsmaatregelen” treffen nadat afgelopen vrijdag een Turkse straaljager werd neergehaald door Syrische troepen. Turkije heeft Syrië gewaarschuwd dat het zijn troepen weg moet houden van het probleemgebied rond de grens, anders zal Turkije “met wapens reageren”.

Sinds het vliegtuig werd neergehaald vorige week zijn de spanningen tussen de landen hoog opgelopen. Turkije heeft de Syrische president Bashar al-Assad herhaaldelijk opgeroepen op te stappen, nu al 33 duizend Syrische vluchtelingen zijn uitgeweken naar Turkije.

Zaterdag vindt in Genève overleg plaats over de crisis in Syrië. Op uitnodiging van VN-gezant Kofi Annan komen onder meer VN-topman Ban ki-Moon en de ministers van Buitenlandse Zaken van de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk China en Rusland bijeen.

    • Annemarie Coevert