Zangeres vol contradicties Niet heftig, wel herkenbaar

Violeta Went to Heaven

Regie: Andrés Wood. Met: Francisca Gavilan.

Violeta Parra (1917-1967) was een politiek geëngageerde Chileense folkzangeres met een turbulent leven. Haar vader dronk en gokte, maar van hem erfde ze haar muzikale talent. Ze vormde een act met haar zus, reisde door Chili, trad op in Polen, leefde in Frankrijk en had een relatie met een Zwitserse bewonderaar. Haar levensverhaal wordt met veel gevoel voor authenticiteit verteld in Violeta Went to Heaven. Het scenario is ontleend aan een biografisch boek dat zoon Angel over zijn moeder schreef. Een tv-interview dat ze gaf vlak voor haar zelfgekozen dood vormt de draad waaraan regisseur Andrés Wood flashbacks hangt. De film presenteert haar als vat vol contradicties. Ze vond zichzelf lelijk, maar in het openbaar is ze trots en vol zelfvertrouwen. Ze is bitter over zaken van het hart, maar afhankelijk van haar grote liefde. De film imiteert knap haar autobiografische liedjes: soms lyrisch en levenslustig, dan weer weemoedig en teleurgesteld.