Zakenman met politieke ambities wordt iets te gul voor de Georgiërs

De schatrijke zakenman Bidzina Ivanisjvili wil president Saakasjvili van de troon stoten. Hij maakt zich populair met allerlei cadeautjes voor de Georgiërs.

(FILES) In this file picture taken on November 1, 2011 Georgian billionaire Bidzina Ivanishvili speaks with media during a news conference in Tbilisi. Georgia on June 26, 2012 impounded millions of dollars' worth of banking shares owned by a wealthy opposition leader after he refused to pay a $45-million fine for breaking political funding laws. The justice ministry said it had impounded all shares in tycoon Bidzina Ivanishvili's Cartu Bank and his Cartu Group company, as well as the 21.7-percent share he owns in Georgia-based Progress Bank. AFP PHOTO / VANO SHLAMOV
(FILES) In this file picture taken on November 1, 2011 Georgian billionaire Bidzina Ivanishvili speaks with media during a news conference in Tbilisi. Georgia on June 26, 2012 impounded millions of dollars' worth of banking shares owned by a wealthy opposition leader after he refused to pay a $45-million fine for breaking political funding laws. The justice ministry said it had impounded all shares in tycoon Bidzina Ivanishvili's Cartu Bank and his Cartu Group company, as well as the 21.7-percent share he owns in Georgia-based Progress Bank. AFP PHOTO / VANO SHLAMOV AFP

Bidzina Ivanisjvili, de schatrijke Georgische superondernemer (vermogen volgens Forbes: 4,8 miljard euro) die een klein jaar geleden plotseling de landelijke politiek inging, zegt zelf dat hij het beste voorheeft met zijn volk.

In het plattelandsgehucht waar hij opgroeide, Tsjorvila (5.000 inwoners), heeft hij, nadat hij een fortuin had vergaard met onder meer de verkoop van telefoons met toetsen in plaats van draaischijven in het postcommunistische Rusland, appartementen laten bouwen, ziekenhuizen en wegen laten aanleggen en voor gas, water en elektriciteit gezorgd.

De (schaarse) pas getrouwde stelletjes in het dorp krijgen, tot op de dag van vandaag, van hem persoonlijk een cheque overhandigd ter waarde van ruim 1.900 euro. En alle andere inwoners kregen nog niet zo lang geleden 100 euro contant, om hen te helpen vooruit te komen.

Zijn laatste bijdrage aan Georgië bestaat uit satellietschotels. Een gratis schotel voor iedere Georgiër als het kan, welteverstaan. Die worden weggeven via het bedrijf van zijn broer, Global Consulting Group, een soort geldschieter die je in Nederland weleens voorbij ziet komen in reclameblokken. Bij de afsluiting van een kleine lening uiteraard. Volgens Ivanisjvili (54) is het een mijlpaal. De Georgiërs zouden er een venster meer krijgen op het ‘echte’ Georgië. Want via de kabelaars, de meesten in handen van vrienden van president Michail Saakasjvili, worden op dit moment toch alleen maar „leugens” verspreid.

Bij de huidige machthebbers, onder wie dus president Saakasjvili, is die laatste bijdrage niet bijzonder goed gevallen. Het staatsagentschap dat controleert of politici wel campagne voeren volgens de regels, heeft vorige maand bepaald dat het weggeven van de satellietschotels een verkapte verkiezingsstunt is. Het heeft Ivanisjvili een boete opgelegd van ruim 29,6 miljoen euro.

Ivanisjvili weigert halsstarrig die boete te betalen. Dat leidde er gisteren toe dat de autoriteiten beslag lieten leggen op een aantal van zijn bezittingen, waaronder zijn belangen in twee grote banken. Ook volgde een inval bij de Global Consulting Group, waarbij 300.000 satellietschotels werden geconfisqueerd.

Georgië is in verwarring. En niet alleen omdat de bankenaandelen officieel niet eens meer van Ivanisjvili zouden zijn – hij zegt dat hij die onlangs heeft verkocht aan zijn zoon. Ivanisjvili is in snel tempo een leidend politicus aan het worden in Georgië. In oktober vorig jaar richtte hij zijn eigen partij op, Georgische Droom geheten, en wonderwel is hij er sindsdien in geslaagd om de immer verdeelde Georgische oppositie althans op het oog te verenigen. Bij de parlementsverkiezingen over drie maanden zal zijn partij een geduchte tegenstander zijn van Saakasjvili.

Ivanisjvili heeft er zijn levenstaak van gemaakt, zegt hij, om Saakasjvili van de troon te stoten, de ‘democratische verlosser’ die in 2003 na de Rozenrevolutie aan de macht kwam en zijn land sindsdien op het pad van de democratie en het Westen heeft gestuurd, maar die volgens Ivanisjvili Georgië de laatste jaren juist vooral in het verderf stort. In 2008 begon Saakasjvili een oorlog tegen Rusland, die leidde tot het de facto verlies van eenderde van Georgiës grondgebied. Van de hervormingen die hij belooft, komt niets terecht. De corruptie tiert welig.

Maar in even snel tempo lijken de huidige machthebbers Ivanisjvili het leven steeds zuurder te maken. De kiescommissie bepaalde onlangs dat Ivanisjvili zelf niet mag meedoen aan de verkiezingen, omdat hij een Russisch en Frans paspoort bezat naast zijn Georgische (indirect werd Ivanisjvili er van beschuldigd een pion te zijn van het Kremlin, waarmee hij goede banden heeft). Ivanisjvili deed daarop afstand van zijn Russische nationaliteit en zegde toe al zijn bezittingen daar af te stoten. Maar tot op heden is nog niet zeker of hij zelf zal figureren in de verkiezingen. Er lijkt een wetswijziging aanstaande, maar in Georgië is niets zeker.

Chris Hensen