Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Wordt het Van Gaal, Hiddink of toch een halve buitenlander?

Meteen na de bekendmaking van het vertrek van Van Marwijk barste de discussie los: wie moet de nieuwe bondscoach van Oranje worden? De belangrijkste kandidaten op een rijtje.

Foto Reuters / Alex Domanski

Meteen na de bekendmaking van het vertrek van Van Marwijk barste de discussie los: wie moet de nieuwe bondscoach van Oranje worden?

De nieuwe bondscoach van Oranje wacht een zware klus, schrijven sportredacteuren Koen Greven en Rob Schoof vanmiddag in NRC handelsblad:

  • De selectie van het Nederlands elftal is in meerder kampen verdeeld en de eensgezindheid onder de internationals is ver te zoeken.
  • Er is vooral in verdedigend opzicht een chronisch gebrek aan kwaliteit.
  • In augustus staat een vriendschappelijke duel met  België op het programma en een maand later  begint de kwalificatiereeks voor het WK in Brazilië (2014).

Waar moet de nieuwe coach aan voldoen?

De twee sportredacteuren schrijven vanmiddag in NRC Handelsblad waar de nieuwe bondscoach aan moet voldoen:

Meer dan ooit zal de nieuwe man achter Oranje een coach moeten zijn die het vermogen heeft een eenheid te smeden waarin geen ruimte meer is voor individuele belangen. Als de dramatische ondergang van het Nederlands elftal in Charkov één ding leerde, is het dat een bondscoach van tevoren moet weten wie zich echt in het ‘landsbelang’ opstelt, en wie eigenlijk vooral uit is op eigen glorie. Voor spelers die een status aparte eisen is geen plaats in Oranje. (…) Nederland moet op zoek naar  een bondscoach  die niet alleen internationale uitstraling heeft en  keuzes durft te maken, maar vooral  respect afdwingt.  Een coach die vanaf zijn eerste dag in Zeist regels opstelt waaraan iedereen, ook Robin van Persie, Rafael van der Vaart of Klaas-Jan Huntelaar, zich conformeert. - (Abonnees kunnen vanmiddag de hele analyse van Koen Greven en Rob Schoof lezen in NRC Handelsblad of de digitale editie)

Wie zijn de belangrijkste kandidaten?

Maar wie zijn de belangrijkste kandidaten om Van Marwijk op te volgen? Arman Avsaroglu zet vanmiddag in NRC Handelsblad de belangrijkste kandidaten op een rijtje?

1 Louis van Gaal

Een van de succesvolste trainers van Nederland. Hij werd zeven keer landskampioen met drie verschillende clubs, won met Ajax de Champions League en wereldbeker en durft harde beslissingen te nemen. Bij Bayern koos hij voor de jeugd ten koste van gevestigde namen en grote aankopen. Eén smet op zijn carrière: hij was nooit succesvol als bondscoach. Oranje wist zich onder zijn leiding niet te kwalificeren voor het WK in 2002. Dit is zijn kans op revanche. Louis van Gaal heeft altijd de wens uitgesproken om coach tijdens een EK of WK te zijn.

2 Ronald Koeman

Ronald Koeman heeft er nooit geheim van gemaakt graag een keer bondscoach te worden. De trainer die Feyenoord vorig seizoen naar een knappe tweede plaats loodste, heeft de ervaring als speler op topniveau. Hij speelde 78 interlands: twee EK’s en twee WK’s. Daarmee heeft hij automatisch respect van de vedetten bij Oranje. Praktisch probleem: hij heeft net zijn contract bij Feyenoord verlengd en zegt niet weg te gaan. Maar dat zei hij ook als trainer van PSV in 2007. Tot de Spaanse club Valencia langskwam en hij zijn contract bij PSV snel inleverde.

3 Guus Hiddink

Nog altijd denken mensen met weemoed terug aan Oranje in 1998, dat onder leiding van Guus Hiddink in Frankrijk de halve finale van het WK bereikte. Aanvallend spel ging toen wél gepaard met resultaat. Twee jaar eerder, op het EK in Engeland, gingen Oranje en Hiddink ten onder aan de grote ego’s, maar in 1998 stond er een hecht team. Hiddink is nu werkzaam bij het Russischi Anzhi Makhachkala, waar hij een miljoenensalaris ontvangt. Het is de vraag of de 65-jarige wereldburger nog terug wil naar Nederland. Anders is hij de ideale kandidaat.

4 Frank Rijkaard

Kapot was Frank Rijkaard ervan. Onder zijn leiding had Oranje op het EK in 2000 in eigen land in de halve finale verloren van Italie. De complimenten en het goede spel konden hem gestolen worden. Rijkaard vertrok bij Oranje en werd trainer bij Sparta en Barcelona. Nu haalt de voormalig international geld op in de woestijn van Saoedi-Arabië. Maar als bondscoach van dat land kwalificeerde hij zich niet voor het WK. Rijkaard heeft net als Koeman de ervaring als speler op topniveau.

5 Johan Cruijff

Nog nooit was Johan Cruijff bondscoach van Oranje. Vaak was hij dichtbij, maar altijd hield iemand zijn benoeming tegen of trok Cruijff zelf zich op het laatste moment terug. Kritiek op het spel van Oranje heeft Cruijff al jaren, maar verantwoordelijkheid heeft hij nooit genomen. Dat zou hij nu wel kunnen doen. Heel realistisch is deze optie niet. Sinds zijn vertrek als trainer bij FC Barcelona in 1996 heeft Cruijff niet meer op het veld gestaan. En als Cruijff het zou willen, houdt zijn vrouw hem wel tegen. Johan mag zich van Danny niet te druk maken.

6 Morten Olsen

De meest Nederlandse buitenlandse trainer. De Deense bondscoach spreekt door de vele jaren als speler in België – en anderhalf jaar coach van Ajax – vloeiend Nederlands en is een voorvechter van de Hollandse school. Olsen houdt van aanvallend voetbal en wordt daardoor al jaren genoemd als optie voor het bondscoachschap. KNVB-directeur Bert van Oostveen heeft al aangegeven liever geen buitenlandse trainer te willen aanstellen, maar Morten Olsen is een halve Nederlander.

Wie moet volgens u Bert van Marwijk opvolgen als bondscoach van Oranje? Wie moet de bondscoach worden “die de kikkers van Oranje weer in de kruiwagen krijgt. En ze erin houdt”, zoals Koen Greven en Rob Schoof vanmiddag in NRC Handelsblad schrijven? Laat het hieronder weten.