Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Hof doet uitspraak over ‘Obamacare’ - ‘bepalend voor campagne’

Het Amerikaanse Hooggerechtshof een uitspraak doen over 'Obamacare'. Foto AP / Jacquelyn Martin
Het Amerikaanse Hooggerechtshof een uitspraak doen over 'Obamacare'. Foto AP / Jacquelyn Martin

Het Amerikaanse Hooggerechtshof velt vandaag een oordeel over de zorgwet van president Obama. Het nieuwe zorgstelsel, dat vanaf 2014 grotendeels moet worden ingevoerd, zou Amerikanen voor het eerst in de geschiedenis verplichten een zorgverzekering te nemen.

In de Verenigde Staten zijn ongeveer vijftig miljoen Amerikanen op dit moment niet verzekerd, en de enorm gestegen zorgkosten brengen veel gezinnen in financiële problemen. De uitspraak van het hooggerechtshof zal een belangrijke rol spelen in de strijd om het Amerikaanse presidentschap in november. Onze correspondent Guus Valk legt uit:

“De uitspraak van vandaag is heel bepalend voor de campagne de komende maanden. Als het Hooggerechtshof bepaalt dat de zorgwet niet grondwettig is dan staat Obama tijdens de campagne met lege handen. Hij kan dan de kiezer niet vertellen dat hij de universele gezondheidszorg in de VS op poten heeft gekregen.

De zorgwet is het belangrijkste binnenlandse resultaat dat Obama tijdens zijn presidentschap heeft geboekt. Hij heeft hier hoog op ingezet en hiervoor andere dingen laten liggen. Hij kan natuurlijk pronken met buitenlandse resultaten, denk aan Bin Laden, maar wat betreft binnenlandse zaken heeft hij voor de rest niet zoveel.”

Een punt staat centraal: het ‘indivuele mandaat’

Het nieuwe zorgstelsel is altijd omstreden geweest. Politieke tegenstanders zijn fel tegen en 26 staten, gedomineerd door Republikeinen, weigeren de wet uit te voeren. Het hooggerechtshof beslist vandaag of de zorghervorming van Obama in strijd is met de grondwet. Daarbij staat het ‘individuele mandaat’ centraal: iedereen die buiten alle regelingen valt, moet op straffe van een (kleine) boete zelf zorgen voor een verzekering. Religieuze groepen met bezwaren worden daarvan uitgezonderd.

Valk:

“Het hooggerechtshof zal vandaag naar alle verschillende deelaspecten van de enorme wet kijken, maar dit is het punt waar iedereen vandaag op let en waar Obama op zal worden afgerekend.”

De uitspraak wordt rond 16.00 uur verwacht.

Bekijk ook onze tijdlijn met daarin het overzicht van honderd jaar Amerikaans debat over de publieke gezondheidszorg.