Voor goedkope tandarts kan patiënt naar Grijpskerk

Tandartstarieven zijn sinds een half jaar vrij – en bijna 10 procent gestegen. De Kamer debatteert. Moet de proef met liberalisering stoppen?

1Waar gaat het debat over?De prijzen voor behandeling door een tandarts zijn in de eerste drie maanden van dit jaar gemiddeld met 9,6 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar, bleek deze week uit een evaluatie. Sinds dit jaar mogen tandartsen hun eigen tarieven bepalen. Het onderzoek is gedaan door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die de zorgmarkt (deels) reguleert. Het experiment met de vrije tarieven zou drie jaar duren. Door de marktwerking zouden de prijzen moeten dalen en de kwaliteit stijgen, is de idee achter de proef.

Vier partijen in de Tweede Kamer (PvdA, SP, GroenLinks en PVV) willen het experiment nu afblazen. Daar debatteerden ze vanmiddag over met minister Schippers (Volksgezondheid, VVD). De tandartsen, verenigd in de Nederlandse Maatschappij ter Bevordering van de Tandheelkunde (NMT), dreigden vanochtend om Schippers voor de rechter te slepen als ze het experiment voortijdig schrapt. Ze zijn boos.

2Wat zag de zorgautoriteit?Uiteenlopende prijsverschillen. Zo zijn de tarieven voor vullingen en kronen gestegen, maar die voor consultatie en diagnostiek niet. Gemiddeld is sprake van 9,6 procent hogere prijzen.

Met vrije tarieven zouden patiënten voor een goedkopere tandarts moeten kunnen kiezen, maar dat blijkt lastig. Van de ontevreden patiënten die tegen de NZa zeiden van tandarts te willen veranderen, ziet 34 procent geen alternatief in de omgeving.

Uit onderzoek van de vergelijkingssite Zorgkiezer.nl blijken de tariefverschillen tussen tandartsen groot. De tandarts in het Groningse Grijpskerk vraagt voor een tweevlaksvulling 43,50 euro, die in Blaricum rekent er 110 euro voor. „Voor de prijsbewuste consument valt er flink te besparen door over te stappen naar een goedkopere tandarts. En dat is vaak ook mogelijk: de goedkopere tandartsen staan in ruime meerderheid open voor nieuwe patiënten”, stelt Zorgkiezer.nl.

3Hoe reageren de tandartsen?Het onderzoek van de NZa is niet goed, zeggen ze. De tandartsen wijzen op onderzoek van het bedrijf Famed, dat de facturen voor 2.100 tandartsenpraktijken verstuurt. Daaruit zou blijken dat de tarieven gemiddeld maar 3 tot 4 procent zijn gestegen. Dat de prijzen niet dalen, komt doordat de marktwerking concurrentie op kwaliteit bevordert. Dat leidt tot een ‘beter product, tegen een goede prijs’.

Volgens de NMT heeft inmiddels 85 procent van de tandartsen een website waarop de patiënt kan zien wat alles kost. Zo kan hij vooraf beslissen naar een andere tandarts te gaan. Voorheen was dat niet zichtbaar.

4Wie betaalt de tandarts?Voor kinderen tot 18 jaar worden tandartskosten vergoed door de basisverzekering waarvoor iedereen verplicht premie betaalt. Alleen voor orthodontie – aanmeten van een beugel, bijvoorbeeld – betalen ouders de behandeling van hun kind zelf. Volwassenen moeten zich bijverzekeren voor de tandarts.

Nederland gaf vorig jaar 2,6 miljard euro uit aan tandarts, orthodontist, mondhygiënist en kaakchirurg. In 2007 was dat 2,2 miljard euro.