Viva el maestro Dudamel

De Venezolaanse dirigent Gustavo Dudamel sluit Holland Festival af.
De Venezolaanse dirigent Gustavo Dudamel sluit Holland Festival af.

Holland Festival: Slotconcert Ned. 2, 23.25 - 00.45 uur (Radio 4, 20.00 - 23.00)

Het is de dag van Gustavo Dudamel. Vanavond sluit de Venezolaanse dirigent met zijn Simon Bolivar Symphony Orchestra het Holland Festival af in het Concertgebouw. Dudamel (31) beheerst vandaag oude èn nieuwe media met zijn charismatische persoonlijkheid. Vanmiddag al was de repetitie van het concert te zien via een live-stream op concertgebouw.nl/live. Op die website is het concert vanaf 20.15 uur live te volgen, net als op Radio 4 en op een scherm in het Amsterdamse Oosterpark. Nederland 2 toont het vanaf 23.25 uur nog eens allemaal op tv.

Die maximale aanwezigheid bevestigt de status van Dudamel als een uniek fenomeen in de klassieke muziek. Zijn bliksemcarrière leidde langs de beroemdste orkesten in Wenen, Berlijn, Amsterdam, Londen, Parijs, New York, Chicago, San Francisco en Los Angeles, waar hij nu chef is. Net als ooit Leonard Bernstein bereikt hij naast superenthousiaste reguliere concertgangers ook een geëlektriseerd publiek van jong en oud dat niet wist dat orkestmuziek zó spannend en attractief kan zijn.

Dudamel dirigeert twee stukken met beeldende en sfeervolle muziek over de natuur. Rituales Amerindios (2008) van de Argentijnse componist Esteban Benzecry leidt langs de mystiek van Azteken, Maya’s en Inca’s. Eine Alpensinfonie (1911-’15) van Richard Strauss is een bergtocht: zonsopgang, een waterval, gevaarlijke afgronden, vergezichten, onweer en een thuiskomst bij nacht.