Van judo naar turnen in een kabelbaan

Veel sneller is het niet (7 minuten in de lucht, 7 minuten in de metro), en het is met 3,20 pond (4 euro) stukken duurder dan de 1,50 pond (met chipknip) dan de ondergrondse. Maar wie dat niet erg vindt, krijgt ook wel wat: een prachtig uitzicht over de Theems en op Canary Wharf, het financiële centrum van Londen.

Kabelbaan over de Theems

Kabelbaan over de TheemsKabelbaan over de Theems

Veel sneller is het niet (7 minuten in de lucht, 7 minuten in de metro), en het is met 3,20 pond (4 euro) stukken duurder dan de 1,50 pond (met chipknip) dan de ondergrondse. Maar wie dat niet erg vindt, krijgt ook wel wat: een prachtig uitzicht over de Theems en op Canary Wharf, het financiële centrum van Londen.

Kabelbaan over de Theems

Vanochtend ging de eerste stedelijke kabelbaan van het Verenigd Koninkrijk open – op tijd voor de Olympische Spelen.De kabelrit moet ervoor zorgen dat de verwachte drukte op de Jubilee-metrolijn en de Docklands Light Rail verminderd. Aan de noordkant van de baan ligt het ExCel-stadion, waar onder meer wordt gejudood, gebokst en tafeltennis wordt gespeeld. Aan de zuidkant de O2 Arena (de voormalige Millennium Dome) waar wordt geturnd, en de basketbalfinale zal zijn.

Grote vraag is hoeveel forensen de 45 miljoen pond kostende kabelbaan na de Spelen zullen gebruiken. De kosten zijn weliswaar voor een deel gedragen door vliegtuigmaatschappij Emirates, wiens naam daarmee nu ook op de beroemde metrokaart verschijnt, maar de rest komt van de Britse belastingbetaler.

Boris Johnson gaf vanochtend tegen persbureau Reuters zelf al toe dat hij ook toeristen hoopt te lokken:

,,Ik denk dat dit een van de attracties van Londen zal worden. Het wordt iets dat mensen willen zien, waar ze hun kinderen mee naar toenemen. Het is de meest fantastische manier om de stad te zien.”

Dat klopt. Maar wat moet je als toerist verder in dit deel van Londen? Het ExCel-centrum is een congrescentrum, in het O2 worden concerten gehouden. Verdere attracties zijn er eigenlijk niet, zelfs voor een wandeling langs de Theems is dit door alle industrie niet het mooiste gebied.

Kabelbaan over de Theems