Utrecht bant oude auto’s uit binnenstad

Utrecht gaat oude auto’s uit de binnenstad weren. Dieselwagens ouder dan 8 jaar zijn vanaf volgend jaar niet meer welkom. Later geldt hetzelfde voor benzinewagens van 12 jaar en ouder, zei wethouder van verkeer Frits Lintmeijer (GroenLinks) vandaag op Radio 1.

Een Mercedes 190, jarenlang hét symbool van de dieselauto. Tot 1992 werden er 1,8 miljoen van gebouwd. 600.000 daarvan waren uitgerust met een dieselmotor.
Een Mercedes 190, jarenlang hét symbool van de dieselauto. Tot 1992 werden er 1,8 miljoen van gebouwd. 600.000 daarvan waren uitgerust met een dieselmotor. Foto Hollandse Hoogte / Mischa Keijser

Utrecht gaat oude auto’s uit de binnenstad weren. Dieselwagens ouder dan 8 jaar zijn vanaf volgend jaar niet meer welkom. Later geldt hetzelfde voor benzinewagens van 12 jaar en ouder, zei wethouder van verkeer Frits Lintmeijer (GroenLinks) vandaag op Radio 1.

Met de maatregel wil Lintmeijer zorgen dat Utrecht aan Europese normen voor luchtkwaliteit voldoet. Oudere auto’s zorgen volgens hem voor enorme pieken in milieubelasting. “Het scheelt echt een slok op een borrel.”

De plannen voor het verbod worden vandaag gepresenteerd. Eerder probeerde Amsterdam oude auto’s uit de binnenstad te weren, maar dat stuitte op zo veel verzet dat het plan sneuvelde. In Utrecht en Amsterdam worden nu alleen vervuilende vrachtwagens geweerd.

Lintmeijer verwacht niet dat Utrecht hetzelfde als Amsterdam staat te wachten. Bezwaren van ondernemers die vrezen voor minder omzet zijn volgens hem ongegrond. Volgens hem is goed gekeken naar hoe het gaat in Duitsland, waar vervuilende auto’s al langer uit binnensteden worden geweerd. “Daar is de maatregel juist goed voor de omzet in de binnensteden.”

Update 6 juli 2012
Next checkt heeft de uitspraak van Lintmeijer over toenemende omzet in de binnenstad gecontroleerd en concludeert: de bewering van Lintmeijer is ongefundeerd.