Uitgelicht

Film

King Arthur (Antoine Fuqua, 2004, VS/EIR/GB). Beoogde succesfilm die flopte, gooit alle interessante en ontroerende hoofse elementen van de Arthurlegende overboord en biedt twee uur vechten. Met Clive Owen, Ray Winstone en Keira Knightley. Veronica, 20.30-23.00u.

Mongol (Sergei Bodrov, 2007, R/D/KAZ). Grootscheepse actiefilm is het eerste deel van beoogde trilogie over het leven van de Mongoolse veldheer Djengis Khan (circa 1162-1227). Dit deel eindigt bij de vereniging van de Mongoolse stammen. De vele veldslagen worden schaamteloos bloederig in beeld gebracht. RTL7, 20.30-23.00u.

Not Another Teen Movie (Joel Gallen, 2001, VS). Deze film verhoudt zich tot de klassieken (van The Breakfast Club tot Ferris Bueller’s Day Off en van American Pie tot American Beauty) als Scream tot Halloween en Friday the 13th. Regisseur Gallen zet soms wel zeer grof geschut in, ook wat betreft viezigheid met poep en bloed. Niet alleen wordt een pleidooi van een leraar voor Shakespeare en Molière letterlijk bedolven door bergen stront, het kan nog veel en veel viezer, vond Gallen: een lesbische tongzoen van de akeligste bitch met een oudere dame. RTL5, 20.30-22.15u.

Proof of Life (Taylor Hackford, 2000, VS). Vrijblijvend actiedrama paart kritische toon over cynisme van multinationals in Latijns-Amerika aan het breed etaleren van stereotypen over onbetrouwbare, besnorde latino’s. In Colombia-achtig land bemoeit verzekeringsspecialist Russell Crowe zich met de gijzeling van idealistische dammenbouwer door guerrilleros met cocaïnebelangen, vooral omdat hij diens vrouw Meg Ryan zo leuk vindt. Net 5, 20.30-22.55u.

Stille nacht (Ineke Houtman, 2004, NL). Utrechtse serieverkrachter was inspiratiebron voor ondergewaardeerde thriller waarin vijf studentes op zoek gaan naar de dader in een wereld waarin werkelijk geen enkele man lijkt te deugen. Met o.a. Liesbeth Kamerling, Victor Löw en Peter Blok.Ned.3, 21.00-22.30u.

Informatief

A tribute to Bomber Command. Jarenlang hebben de Britten zich geschaamd voor de bombardementen die Bomber Command tijdens WOII op Duitse burgerdoelen uitvoerde. Het luchtmachtonderdeel werd genegeerd en bij herdenkingen overgeslagen – alsof zijn daden destijds eigen initiatief waren geweest in plaats van bevelen van de hoogste top. Vandaag onthult koningin Elizabeth dan toch nog een monument ter nagedachtenis van de meer dan vijfenvijftigduizend mannen die destijds omkwamen tijdens de uitvoering van hun taak. Zanger Robin Gibb was een van de drijvende krachten achter het initiatief voor het gedenkteken. BBC 2, 18.00-18.50u.

Flying Wild Alaska: Goodbye Sun. Realityserie over reilen en zeilen op het vliegveld van Unalakleet, een afgelegen dorp in het westen van Alaska, aan de rand van de Beringzee. Als de winter nadert, begint de jaarlijkse uittocht. Piloot Luke Hickerson probeert in Unalakleet een riskante reddingsactie te voltooien voordat de zon twee maanden lang niet opkomt. Discovery, 19.05-20.00u.

Koppen XL: Te gek!? van de Tour. België heeft zijn eigen Alpe d’HuZes: Te Gek!? is een al vijf jaar lopend project dat psychische problemen uit de taboesfeer wil halen door die in de media aan te kaarten om ze zo bij het grote publiek bespreekbaar te maken. Daartoe worden acties georganiseerd als het gezamenlijk per fiets beklimmen van de Col du Galibier. Vanavond het verslag van de fietstocht van vorig jaar. Onder de twintig deelnemers zijn Helmut Lotti, Guido Belcanto en Kristien Hemmerechts. Een reportage over afzien op de berg, maar ook over de hardheid en het onbegrip waar mensen met psychische problemen in het dagelijkse leven mee te maken hebben. Eén, 20.40-21.15u.

Rock Stars: Man vs. Boulder. Serie over het werk van technici in Noord-Amerika die gespecialiseerd zijn in het opblazen van gebergte. Ze plaatsen explosieven, verslepen hefbomen van honderden kilo’s en zetten hun gereedschap in hard steen. Dit alles speelt zich honderden meters boven de grond af. Vanavond moet het team een paar zware hindernissen nemen om een kabelanker in een helling te plaatsen. NGC, 22.00-23.00u.

EK voetbal

Duitsland - Italië. Verslag van de laatste halve finale, vanuit het Stadion Narodowy in Warschau.Ned.1, 20.35-22.40u.

Radio

JazzLive: Ruben Hein. Registratie van concert uit de toernee die Hein eerder dit jaar maakte ter gelegenheid van het verschijnen van zijn instrumentele plaat Revisited, waarop de zanger en pianist nummers speelt van zijn succesvolle album Loose Fit. Hij wordt hier begeleid door Ernst Glerum (bas) en Joost Patocka (drums). Radio 6, 23.02-01.00u.