Tv-presentator wekt woede Moslimbroeders Egypte

De kleurrijke Egyptische tv-presentator Tawfik Okasha meent dat de Moslimbroeders en het leger samenspannen. Nu roept hij op tot een betoging tegen het leger.

Betogen tegen het leger was de afgelopen anderhalf jaar gewoonlijk een bezigheid van de Tahrir-activisten, soms met steun van de fundamentalisten. Nu is voor vrijdag opgeroepen tot een betoging tegen het leger door dezelfde mensen die altijd de grootste voorstanders waren van maarschalk Tantawi en de legerleiding.

De betoging is een initiatief van Tawfik Okasha, een bekende tv-presentator en eigenaar van tv-zender Faraeen (De Farao’s). Okasha wordt wel eens de ‘Glenn Beck van Egypte’ genoemd wegens zijn islamofobe uitspraken. Het valse gerucht dat het parlement een wet had goedgekeurd dat mannen gedurende zes uur seks mochten hebben met hun dode vrouw was van hem afkomstig.

Toen een aantal buitenlandse medewerkers van niet-gouvernementele organisaties die in Egypte terecht stonden toch mochten vertrekken, stuurde Okasha zijn aanhangers naar de Amerikaanse ambassade om de uitwijzing van de ambassadeur te eisen. De man waarschuwt de kijkers ook voortdurend voor spionnen, wat heeft bijgedragen tot het xenofobe klimaat in Egypte.

Okasha meent dat wat in Egypte is gebeurd een geheim plan is van de Verenigde Staten, Israël en de vrijmetselaars om Egypte op te delen en zo te verzwakken. De Moslimbroeders zijn daarbij hun handlangers.

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen zei Okasha dat de Moslimbroeders 180.000 pennen met verdwijnende inkt hadden ingevoerd uit India om de stemmen voor oud-generaal Ahmed Shafiq daarmee te vervalsen.

De Broederschap neemt Okasha’s haatpropaganda zo serieus dat ze vorige maand een rechtszaak heeft aangespannen om hem het zwijgen op te leggen. De Broeders zeggen ook dat Okasha’s veiligheidsagenten het vuur hebben geopend op een betoging van Morsi-aanhangers die langs zijn huis trok. Daarbij werden zeker drie mensen gewond.

Okasha is in zekere zin een schertsfiguur. Een anonieme Egyptenaar heeft een vals Twitter-profiel aangemaakt waar Okasha in hilarisch slecht Engels de mensen toespreekt. Maar hij heeft ook een grote aanhang, en het is niet altijd duidelijk of de Egyptenaren naar zijn show kijken om eens flink te lachen of omdat ze het met hem eens zijn.

Zeker is dat hij de woede en frustratie vertolkt van een groot deel van de aanhangers van Ahmed Shafiq, de oud-generaal die nipt werd verslagen door Morsi. De Shafiq-aanhangers waren zeker van diens overwinning en hebben nu het gevoel dat het leger hen heeft verraden, en een deal heeft gesloten met de Moslimbroeders.

Shafiq, die na zijn verlies op bedevaart vertrok naar Mekka, heeft aangekondigd een nieuwe partij op te richten. Tegelijk is een onderzoek tegen hem geopend op verdenking van corruptie. Zijn woordvoerder zei zonder blikken of blozen dat Shafiqs partij zich zal concentreren op het „bestrijden van corruptie” en het „waarborgen van de revolutie”.