Turkse militaire voertuigen opgesteld bij grens Syrië

Een konvooi van Turkse militaire voertuigen stelt zich op in de provincie Hatay, nabij de Syrische grens. Dat bevestigde een Turkse regeringsambtenaar tegenover persbureau Reuters. Ook stelt het leger rond de grens luchtafweergeschut op.

Turkije zou “voorzorgsmaatregelen” treffen nadat afgelopen vrijdag een Turkse straaljager werd neergehaald door Syrische troepen. De Turkse peremier Tayyip Erdogan maakte eerder al bekend dat hij veiligheidsmaatregelen zou treffen en het leger in hoogste staat van paraatheid zou brengen. Turkije heeft Syrië gewaarschuwd dat het zijn troepen weg moet houden van het probleemgebied rond de grens, anders zal Turkije “met wapens reageren”.

De Syrische minister van Informatie zei gisteren dat zijn troepen het vliegtuig per ongeluk hadden aangezien voor een Israëlisch vliegtuig, omdat beide vliegtuigen meestal van Amerikaanse makelij zijn. Hij zei ook geen crisis te willen tussen Syrië en Turkije.

Maar sinds het vliegtuig werd neergehaald vorige week zijn de spanningen tussen de landen hoog opgelopen. De NAVO, door Turkije bijeengeroepen na het incident, veroordeelde het neerschieten fel. Turkije heeft de Syrische president Bashar al-Assad herhaaldelijk opgeroepen op te stappen, nu al 33 duizend Syrische vluchtelingen zijn uitgeweken naar Turkije. Het land biedt ook onderdak aan oppositiegroepen en levert voedsel en andere benodigdheden via smokkelroutes.


Grotere kaart weergeven