theater

Het geheugen van water ****

Moeder is dood en dat noopt drie zussen tot een ongewenst samenzijn. Oud zeer maakt elk gesprek onherroepelijk tot een botsing, waarbij ze elk neigen naar hysterie.

De dochters kennen elkaars pijn niet en verwijten elkaar egoïsme. De een herinnert zich een zonnige jeugd, de ander alleen maar regen en een moeder die haar opsloot in de kast. Ze hebben ook herinneringen van elkaar overgenomen, verhalen waar ze zichzelf de hoofdpersoon van hebben gemaakt. Hun wispelturig en onbetrouwbaar geheugen maakt de ruzies des te zinlozer en schrijnender.

Met Anneke Blok, Pauline Greidanus en Tjitske Reidinga.

t/m 12 augustus. DeLaMar Theater, Amsterdam. www.delamar.nl

La Cage au Dol

Helblond. Langgebeend. Hooggehakt. Zo omschrijft travestiet Dolly Bellefleur zichzelf. Ze is het alter ego van theatermaker Ruud Douma, die met eigen voortreffelijke zang in plaats van playback wil afrekenen met het aloude travestiecabaret. Dolly Bellefleur behoort tot een van de iconen binnen de artistieke en maatschappelijk georiënteerde travestiebeweging.

Tijdens Haarlem Roze Stad op 1 juli speelt Dolly Bellefleur eenmalig de voorstelling La Cage au Dol. Roze strijdliederen, smartlappen, schlagers, luisterliedjes en gay disco-classics wisselen elkaar met verve af. Voor de vooraanstaande Haarlemse kunstenares Jacinta Heijmans vormt Dolly haar muze. In Galerie Mark Keppel, Schagchelstraat 5, Haarlem, opent op 6 juli de expositie Dolly Bellefleur.

1 juli, 14.30 uur. Philharmonie, Haarlem. www.theater-haarlem.nl, www.keppellijsten.nl/exposities

Geluk

De korte verhalen van Anton Tsjechov vormen de inspiratiebron voor de voorstelling Geluk, die zich afspeelt in de Groninger Veenkoloniën. Omsloten door lege aardappelvelden staan twee kubussen in het landschap. Actrice Joke Tjalsma speelt een herder in de ene kubus en acteur Tom Jansen een straalverliefde veearts in de andere. Dankzij de glazen wanden van de kubus hebben ze contact met elkaar. De voorstelling krijgt begeleiding van het Veenkoloniaal Symfonie Orkest. Regisseur Michiel Johannes Jansen getuigt met deze voorstelling van zijn liefde voor de Russische grootmeester van de melancholie. Plaats van handeling is de boerderij van de familie Sprik aan een lintweg in het dorp Zuidwending. In het Dorpshuis is gelegenheid tot dineren.

T/m 8/7. gelukscompagnie.nl

Mathilde ****

Acteur Louis van Beek verwierf terecht een nominatie voor de Louis d’Or vanwege zijn schitterende vertolking van Mathilde Willink. In de voorstelling Mathilde brengt hij op indringende wijze het tragische leven op de bühne van de derde echtgenote van schilder Carel Willink. De extravagante Maria Theodora Mathilde de Doelder, afkomstig uit Zeeland, viel op door haar gedrag in de Amsterdamse jet-set. Speciaal voor deze voorstelling maakte Fong Leng een nieuw ontwerp. Paula Bangels voert de lovenswaardige regie.

6, 7/7 DeLaMar Theater, Amsterdam. delamar.nl