Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Sensatie op Wimbledon: Nadal uitgeschakeld door Rosol

Nadal na zijn verliespartij.
Nadal na zijn verliespartij. Foto AFP / Leon Neal

Lukas Rosol heeft vanavond voor een daverende verrassing gezorgd op Wimbledon. De Tsjechische nummer honderd van de wereld wipte tweevoudig winnaar Rafael Nadal (2) in vijf sets uit het toernooi. Rosol zegevierde in de tweede ronde met de setstanden 6-7 (9), 6-4, 6-4, 2-6, 6-4.

De laatste keer dat Nadal in de tweede ronde van een grandslamtoernooi sneuvelde was in 2005, destijds ook op Wimbledon.

De wedstrijd lag na de vierde set veertig minuten stil. Vanwege de invallende duisternis besloot de organisatie het dak van het centre court dicht te doen, zodat de wedstrijd uitgespeeld kon worden. Rosol leek de onderbreking het best verwerkt te hebben, want hij speelde voortreffelijk in de beslissende set. Met 6-4 setwinst bewerkstelligde de Tsjech de grootste stunt uit zijn carrière.

Nadal maakte vanaf het begin geen goede indruk, zo schrijft Novum in het wedstrijdverslag. Desondanks won de Spanjaard de eerste set. Dat had vooral te maken met de kansen die Rosol onbenut liet. De Tsjech liet bij 6-5 op de service van Nadal een setpunt onbenut en kreeg er vervolgens in de tiebreak nog een paar. De Spanjaard toonde zich wel koelbloeding en won met 11-9 de tiebreak.

In het tweede bedrijf pakte Rosol meteen een break voorsprong. De uitstekende serverende mondiale nummer honderd pakte vervolgens met 6-4 de tweede set. Het derde bedrijf verliep volgens soortgelijk scenario. Nadal werd weer vroeg gebroken en trachtte met alle mogelijke middelen het tij te keren, maar Rosol gaf geen krimp. Weer volstond één break voor setwinst.

In de vierde set toonde Nadal zijn vechtlust. Hij won de vierde set met 6-2 en dwong een beslissende vijfde set af. Op dat moment besloot de organisatie het dak dicht te doen, waardoor de wedstrijd tijdelijk stilgelegd werd. Na de onderbreking had de winnaar van Roland Garros moeite om zijn ritme te vinden, wat hem uiteindelijk de kop kostte.