Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Schikking Barclays

De Britse bank Barclays is gisteren door Britse en Amerikaanse toezichthouders beboet voor 290 miljoen pond (363 miljoen euro) wegens rentemanipulatie.

Tussen 2005 en 2009 probeerden handelaren van de bank routinematig de London Interbank Offered Rate (Libor) en de Euro Interbank Offered Rate (Euribor) te manipuleren om de winst, en daarmee hun eigen bonus, op te krikken. Libor en Euribor zijn internationale rentegemiddelden waartegen banken aan elkaar lenen, en die als basis worden gebruikt om onder meer de rentes op leningen als hypotheken en creditcards vast te stellen. Daarnaast heeft Barclays gerapporteerde winsten vervalst en cijfers gemanipuleerd om de reputatie van de bank tijdens de kredietcrisis te beschermen. Op een bepaald moment loog de bank „op een bijna dagelijkse basis”, zo stelt de Amerikaanse toezichthouder Commodities Futures Trading Commission. De Britse Financial Service Authority noemde Barclays overtreding „serieus en wijdverspreid”.

Het onderzoek naar de rentemanipulatie begon tijdens de kredietcrisis, toen Libor opmerkelijk laag bleef. Uit e-mails bleek dat handelaren onderling afspraken maakten. Dat is verboden om voorkennis tegen te gaan. Barclays-topman Bob Diamond erkende gisteren dat de boete het vertrouwen in de bank heeft beschadigd. Hij en drie anderen zullen dit jaar hun bonus weigeren.