Rutte: EU-begroting moet tien procent omlaag

Mark Rutte in Brussel waar vandaag wordt gesproken over de eurocrisis. Foto Reuters / Eric Vidal

Demissionair premier Mark Rutte wil dat de begroting van de Europese Unie voor de periode van 2014 tot en met 2020 10 procent daalt. Dat zou neerkomen op een besparing van honderd miljard euro, zo meldt de NOS vanmiddag.

Rutte maakte deze wens bekend bij zijn aankomst bij de tweedaagse Eurotop in Brussel:

“Als wij als landen moeten bezuinigen, dan moet de Europese overheid het als geheel ook met minder doen.”

De premier vindt daarnaast dat Nederland minder hoeft bij te dragen aan de Europese begroting. Ook wil Rutte geen bevoegdheden overdragen aan de EU, zo schrijft FD-journalist Martin Visser op Twitter:

Twitter avatar martinvisser Martin Visser Rutte: praten over toekomst vd euro prima, maar geen Nederlandse bevoegdheden overdragen #eutop

Ook ziet hij het volgens Visser niet zitten om Spanje en Italië te helpen door middel van een nieuw instrument.

Twitter avatar martinvisser Martin Visser Rutte: geen nieuwe instrumten in het leven roepen om Spanje en Italië te helpen #eutop

Premier zonder vastomlijnde opdracht naar Brussel

Premier Rutte is vandaag zonder vastomlijnde opdracht naar de Eurotop in Brussel vertrokken, zo bleek volgens uit het Kamerdebat dat gisteren als voorbereiding is gevoerd. Rutte heeft de Kamer er hierin niet van weten te overtuigen dat hij een duidelijke politiek over Europa voert. D66-leider Alexander Pechtold diende aan het eind van het debat een motie in waarin hij de demissionaire premier oproept om “helder en eenduidig” te communiceren over het kabinetsbeleid dat in Europa wordt gevoerd.

In de motie staat dat de uitleg die de premier in Nederland geeft over maatregelen die in EU-verband zijn genomen “niet geheel overeenkomt” met zijn optreden in Europees verband.
De motie is behalve door Pechtold ondertekend door Geert Wilders (PVV), Diederik Samsom (PvdA), Emile Roemer (SP) en Jolande Sap (GL), samen goed voor een meerderheid.

Rutte dat het van belang is dat de Zuid-Europese landen eerst hervormen en bezuinigen. Verder moet er eerst Europees bankentoezicht worden ingesteld voordat kan worden nagedacht over de vorming van een bankenunie. Dat kan pas nadat ‘alle rommel’ in Zuid-Europa inzichtelijk is gemaakt.