Russische gasproducent Gazprom breidt uit in Nederland

Een advertentie voor Gazprom in het centrum van Moskou.
Een advertentie voor Gazprom in het centrum van Moskou. Foto Hollandse Hoogte / Denis Grishkin

De Russische gasproducent Gazprom heeft een verkoopkantoor geopend in Den Bosch. Dochterbedrijf Gazprom Energy Benelux wil een koppositie op de zakelijke energiemarkt verwerven, zegt directeur Sytse van Heijst vandaag in het Financieele Dagblad.

De grootste gasproducent ter wereld wil binnen vijf jaar vijftien procent van de zakelijke markt in Nederland in handen hebben. In Duitsland richt Gazprom zich ook op de consumentenmarkt, maar in Nederland niet. Die is volgens Van Heijst te bewerkelijk. “Bij consumenten gaat het om heel veel klanten. Daar moet je klaar voor zijn.”

In Europa opende Gazprom eerder al verkoopkantoren in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk en Duitsland. Andere landen, waaronder België, volgen nog.
Gazprom levert al tientallen jaren gas aan Europese energiebedrijven. Door eigen leveranciersbedrijven op te zetten wil het bedrijf een groter deel van de winst in de keten naar zich toetrekken. Het bedrijf is niet van plan een prijzenslag te ontketenen. “Wij gaan marktconforme tarieven bieden.”

Gazprom, dat ruim vierhonderdduizend mensen in dienst heeft, is voor meer dan de helft in handen van de Russische staat. Critici zien het als een instrument waarmee het Kremlin gas afnemende landen onder politieke druk kan zetten. Een kwart van het gas dat in Europa verstookt wordt, komt uit Rusland. Rusland heeft de grootste gasreserves en is de grootste exporteur ter wereld.