Russische activist wil asiel in Nederland

De kwestie ligt gevoelig voor de Nederlandse regering.

Rotterdam. De Russische activist Aleksander Dolmatov, die de afgelopen maanden heeft deelgenomen aan tal van demonstraties tegen de Russische president Vladimir Poetin, heeft politiek asiel aangevraagd in Nederland. Dat bevestigde Dolmatov, lid van oppositiebeweging ‘Ander Rusland’ gisteren tegen deze krant. Dolmatov zegt dat het voor hem te gevaarlijk is geworden in Rusland.

De Russische autoriteiten zijn onlangs begonnen met een onderzoek naar gewelddadigheden bij een protestactie op 6 mei. Daarbij vielen tientallen gewonden en meer dan 400 betogers werden gearresteerd.

In het kader van dat onderzoek werden enkele weken geleden huiszoekingen verricht bij bijna alle oppositieleiders. Tegen 14 betogers is een strafzaak geopend. Dolmatov dreigt ook te worden gearresteerd, zegt hij.

Voor de Nederlandse regering is de zaak gevoelig. Nederland onthield zich van kritiek op het Kremlin over de ruwe wijze waarop de autoriteiten de protesten onderdrukken. NRC