Rusland en Syrische oppositie niet achter overgangsregering - ‘vooruitzicht hopeloos’

De Russische minister van Sergei Lavrov ontkende vanmorgen achter het plan van Annan voor een overgangsregering in Syrië te staan.
De Russische minister van Sergei Lavrov ontkende vanmorgen achter het plan van Annan voor een overgangsregering in Syrië te staan. Foto AFP / Kirill Kudryavtsev

Rusland ontkent achter het plan van Koffi Annan te staan om een overgangsregering in Syrië te vormen. Ook de Syrische oppositie ziet weinig in het plan en wil niet deelnemen aan een dergelijke regering voordat president Bashar al-Assad is opgestapt.

Het plan zou een van de belangrijkste agendapunten zijn van de topconferentie zaterdag in Genève tussen de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Turkije. Sergei Lavrov, minister van Buitenlandse Zaken, verklaarde vanmorgen echter geen enkele vorm van buitenlandse inmenging in het gebied te ondersteunen. Steun van Rusland is noodzakelijk om het plan van Annan te laten slagen omdat het land over vetorecht beschikt. Rusland heeft tot nog toe - samen met China, ook een bondgenoot van Syrië - iedere oproep tot vertrek van Assad geblokkeerd.

Ook oppositie wijst plan af

De overgangsregering zou zowel leden van de regering als van de oppositie kunnen bevatten, maar kan “bepaalde mensen” die de regering zouden ondermijnen wel uitsluiten. Dat wordt door diplomaten gezien als een verwijzing naar Assad, maar het voorstel maakt dat niet expliciet.

De Syrische oppositie reageerde daarom afwijzend. Een woordvoerder van het Vrije Syrische Leger zei dat de oppositie nog geen details heeft van het voorstel van Annan, maar “pertinent weigert” om deel te nemen aan welk politiek project dan ook zolang Assad de macht niet heeft overgedragen. Volgens onze buitenlandredacteur Floris van Straaten zijn de vooruitzichten voor zaterdag “hopeloos”:

“Niemand kent het precieze voorstel van Annan, dit verloopt allemaal via diplomaten. Maar weinig wijst erop dat dit een vruchtbaar overleg zal worden zaterdag in Genève.”

Moskou: Iran moet worden uitgenodigd

Lavrov zei verder dat het een “fout” is van Annan om Iran niet op de conferentie uit te nodigen. Iran en Saoedi-Arabië, allebei niet uitgenodigd, zijn twee belangrijke spelers in de regio. Moskou heeft er al vaker op gehamerd dat Iran in een eventuele oplossing van het geweld in Syrië moet worden betrokken. Maar de Verenigde Staten zijn hier geen voorstander van.

Situatie Syrië verslechtert

In een rapport stelde de Verenigde Naties gisteren dat de situatie in het land snel verslechtert. Het geweld in Syrië zou zelfs ondertussen alweer net zo erg zijn als, of zelfs erger dan, voordat op 12 april een staakt-het-vuren werd overeengekomen als één van de eerste stappen in vredesplan van Annan. Dat zespuntenplan “wordt duidelijk niet ten uitvoer gelegd”, gaf Annans woordvoerder Guéhenno gisteren ook toe.