Rechtse humor

Het stoplicht bij de Jodenbreestraat stond op rood. Terwijl ik wachtte, viel mijn oog op een sticker die aan de paal was geplakt. “Kraken? Ik noem het meer een extreme vorm van inbraak” Was getekend: “Rolfje”. In dezelfde zwierige letters als waarmee Loesje-posters worden ondertekend. Ik was met iemand die eerder dan ik vertelt wat ze ergens van vindt. „Nou jaaaa, dit slaat toch nergens op?” Het was niet de slappe formulering van een flauwe grap die haar stak, maar de veroordeling van kraken als een crimineel vergrijp.

Een paar dagen daarvoor was een kraakpand in haar wijk ontruimd. De krakers hadden wat kleur gebracht in haar grauwe buurtje. De gevel van hun pand hadden ze versierd met mooie tekeningen. En toen ze er net ingetrokken waren, hadden ze keurig een brief bij alle buren in de bus gestopt waarin ze hun bedoelingen duidelijk maakten. Niks inbrekers. Nette burgers zijn het, vinden wij.

Maar dat Rolfje. Ik kon er wel om lachen. Wie verzint zo’n grap en durft er mee in de openbaarheid te treden?

Op internet vond ik een site met meer van die teksten: rolfje.nu Daar stond dat Rofje model staat voor een „cynische snob” die zweeft „tussen zijn huidige onbezorgde leven als student en een start op de arbeidsmarkt”.

Achter Rolfje gaat de 28-jarige Daan van Hoeven schuil. Ik bel hem even. Zijn initiatief is net twee maanden oud. Rolfje is zijn alter ego. Daan is afgestudeerd econoom, maar voorlopig werkt hij in de horeca. Daan is ook net zo cynisch als Rolfje en houdt van „foute humor”, zegt hij.

Op de vraag of Rolfje het rechtse broertje is van Loesje, antwoordt hij: „Dat kun je zeker zeggen. Mijn zusje heeft Loesje-posters in haar kamer hangen. Ik vind ze verschrikkelijk.”

In zijn telefoon staan duizenden grappen in de geest van Rolfje. Hij dacht: als ik ze op een site zet en daaraan een webshop verbind, dan verdien ik er misschien nog wat aan. Staat ook leuk op je CV. „Mensen kunnen ook zelf grappen insturen, maar die zijn bijna zonder uitzondering ontzettend slecht.”

De grappen die Daan verzint, en die op T-shirts en stickers door heel Nederland worden verspreid, lijken soms meer een politiek statement dan een grap: „Respect moet je verdienen en dat gaat niet zo snel met een minimumloon.”

Dit hoor je Loesje ook niet snel zeggen: „Occupy. Demonstreren door te bezetten? Dat deden de Duitsers vroeger ook.”

Als mensen lachen of zich beledigd voelen, dan heeft Daan zijn doel bereikt, vertelt hij.

Soms wordt gezegd dat rechtse humor in Nederland geen eerlijke kans krijgt. Maar die kans moet ook wel gegrepen worden, vind ik. Met een goeie rechtse grap. Daan’s eigen favoriet: „Ze heeft zelfs geen antwoord op mijn retorische vragen.”

Ik wacht op een punchline.

Daan: „Eh, ik hoor je niet lachen.”

De vriendin die aanstoot nam aan de opmerking over krakers, zwoer dat ze elke Rolfje-sticker die ze in het vervolg tegenkomt van de paal zal krabben.