Rabbijn Evers geschorst wegens kritische brief over rituele slacht

Rabbijn Evers tijdens een interview in Pauw & Witteman. Tegenover NRC zegt hij dat hij de ontstane commotie betreurt. Still uit YouTube-video.

Rabbijn Raphael Evers moet zijn werkzaamheden voor de Amsterdamse rabbinale rechtbank drie maanden staken. Dat heeft het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) bepaald. Het landelijk verbond van orthodox-joodse gemeenten straft Evers voor diens opstelling bij het debat over de onverdoofde rituele slacht.

Vorige week lekte een brief uit waarin Evers zich tegen zijn Europese collega’s kritisch uitlaat over het ‘Convenant onbedwelmd slachten volgens religieuze riten’ (PDF). Opvallend, want de rabbijn had staatssecretaris Bleker van Landbouw (CDA) eerder zijn goedkeuring gegeven aan de overeenkomst die het dierenwelzijn bij de onbedwelmde slacht moet verbeteren.

De schorsing ging maandag in. Evers mag zich sindsdien niet meer bezighouden met rabbinale echtscheidingen, de zogenoemde ‘sjabbatgrens’ en hij mag geen mensen meer helpen die joods willen worden.

Rabbijn betreurt commotie

In een telefonische reactie tegenover NRC op zijn schorsing zegt Evers dat hij de commotie rond de brief betreurt. Hij vindt het terecht dat hij “even een pas op de plaats moet maken” en benadrukt dat hij achter het convenant van Bleker staat. Volgens betrokkenen heeft het NIK overwogen de mediagenieke rabbijn te ontslaan, maar werd daar afgelopen weekend tijdens een vergadering van af gezien.

Eerder dit jaar werd rabbijn Ralbag geschorst

Evers is de tweede rabbijn die dit jaar wordt geschorst. In januari werd de Amsterdamse rabbijn Aryeh Ralbag tijdelijk van zijn taken ontheven nadat hij in een controversiële verklaring op de genezing van homoseksuelen had aandrongen.