Posthuma en Schaapman winnen Zilveren Penseel

De kinderboeken Een vijver vol inkt met illustraties van Sieb Posthuma en Het Muizenhuis – Sam & Julia van Karina Schaapman worden bekroond met een Zilveren Penseel, de prijs voor beste illustraties. Dat meldt Stichting CPNB in een persbericht. De Penseeljury, onder leiding van Annemies Broekgaarden, Hoofd Publiek & Educatie Rijksmuseum, noemt de illustraties: ‘hoge

De kinderboeken Een vijver vol inkt met illustraties van Sieb Posthuma en Het Muizenhuis - Sam & Julia van Karina Schaapman worden bekroond met een Zilveren Penseel, de prijs voor beste illustraties. Dat meldt Stichting CPNB in een persbericht.

De Penseeljury, onder leiding van Annemies Broekgaarden, Hoofd Publiek & Educatie Rijksmuseum, noemt de illustraties:

‘hoge kunst die ogen streelt, zinnen prikkelt, de geest amuseert en kijkers wakker schudt. De bekroonde illustraties nodigen uit tot het vertellen van je eigen verhaal’.

Drie boeken worden bekroond met een Vlag & Wimpel:

  • Papa, hoor je me? - Tamara Bos, illustrator Annemarie van Haeringen (Leopold)
  • Keepvogel en Kijkvogel in het spoor van Mondriaan - Wouter van Reek (Leopold)
  • Juffrouw van Zanten en de zeven rovers - Mathilde Stein, illustrator Dorine de Vos (Lemniscaat)

Kleine Man en God van Kitty Crowther ontvangt een Zilveren Palet, de nieuwe prijs voor het werk van een buitenlandse illustrator. Daarnaast wordt voor het eerst in 12 jaar weer een boek bekroond met de Boekensleutel. Deze prijs wordt bij hoge uitzondering toegekend aan een kinderboek dat bijzondere perspectieven biedt. De Boekensleutel moet door zowel de Penseel- als de Griffeljury worden voorgedragen. Sinds 1979 is de Boekensleutel zeven keer toegekend, voor het laatst in 2000 aan Je gelooft je ogen niet van Joan Steiner.