Perfect voor eetclubjes

Elke eerste dinsdag van de maand komen mijn voormalige studiematen en ik samen om te koken en te eten. Deze etentjes zijn al een paar jaar vaste prik en proberen we zoveel mogelijk met het complete groepje door te brengen. De locatie wisselt maandelijks en elke avond is tot nu toe succesvol gebleken.

Je zou ons een soort eetclubje kunnen noemen, maar echt strikt zijn we niet. Op deze avondjes is wát we eten eigenlijk van ondergeschikt belang. Het gaat erom dat we onze maag met iets vullen, en het enige criterium is dat je het eten moet kunnen wegspoelen met een glas wijn. Zo kunnen we de ene maand van een tot in de puntjes verzorgd viergangendiner genieten en de maand erna dik tevreden met een bord lasagne op de bank picknicken.

Zo’n prakje uit de oven scheelt niet alleen flink wat uurtjes in de keuken, het bespaart ook een hoop afwas. Onder het genre ‘ovenschotels voor gezelschappen’ valt ook de Griekse moussaka. Laagjes van aardappel, gehakt en aubergine krijgen een douche van romige bechamelsaus en worden afgemaakt met subtiele brokjes feta.

Serveer met een simpele salade van olijven, feta, komkommer en tomaat, en je hebt een prachtige, doch makkelijke maaltijd.

Schil de aardappelen, snijd ze in dunne schijfjes en kook ze tien minuten. Snijd de knoflook fijn, snipper de ui en snijd de pepertjes in ringetjes. Rul het gehakt in een droge koekepan en voeg de knoflook, ui en pepertjes toe. Breng op smaak met peper en zout. Snijd vervolgens de aubergine en de tomaat in dunne plakken. Houd alles nog even apart.

Maak de bechamelsaus door langzaam de roomboter te verhitten. Voeg als deze is gesmolten een flinke eetlepel bloem toe. Meng met een vork tot een egaal papje en verdun met een klein scheutje melk. Blijf goed roeren tot de saus begint in te dikken. Voeg weer melk toe en blijf herhalen tot een mooie compacte en gladde saus is ontstaan. Breng op smaak met peper en zout en een snufje nootmuskaat.

Vet een diepe ovenschaal in met boter of olie, strooi een beetje paneermeel over de bodem en bedek met een laagje aardappelschijfjes. Schep er een laagje gehakt op en daarna een laagje aubergine en tomaat. Herhaal dit laagjesproces tot de ovenschaal is gevuld. Sluit af met een laagje aardappelen. Giet de bechamel over de aardappelen en brokkel de feta eroverheen. Bak de moussaka vervolgens zo’n drie kwartier in een voorverwarmde oven op 180 graden.