Overtuigend portret van drukste jongetje van de klas

Brammetje Baas

Regie: Anna van der Heide. Met: Coen van Overdam, Katja Herbers, René Groothof, Egbert Jan Weeber. ****

Jeugdfilm Brammetje Baas maakt het zich wat al te gemakkelijk bij het centrale conflict waar de film om draait. Brammetje (Coen van Overdam) is een hyperactief kind, met een levendige verbeelding, die moeilijk stil kan zitten en zich moeilijk kan concentreren. Dat wordt een probleem als hij in groep drie in de klas komt van de oudere, strenge meester Vis (René Groothof). De onderwijzer heeft weinig oog voor het individuele kind, wil zijn hele klas ouderwets in het gareel krijgen, is bijna nooit blij, vaak streng en soms echt boos. Bij jongere kinderen zal hij zelfs lichte angst inboezemen. Later krijgt hij versterking van een jonge onderwijzer (Egbert Jan Weeber) die wél vrolijk en energiek is en begrijpt hoe hij een jongen als Bram moet benaderen. Al met al een beetje gemakkelijk. De oudere onderwijzer had een genuanceerder portret verdiend.

Het portret van het jongetje is wél subtiel en overtuigend: er komen geen ingewikkelde afkortingen van stoornissen bij kijken, en ook geen psychologen en medicijnen. Brammetje zit gewoon iets anders in elkaar dan de meeste kinderen – soms lastig, maar ook weer niet onoverkomelijk. Debuterend regisseur Anna van der Heide slaagt er in om de kijker de wereld te laten bekijken door de ogen van Bram – onder meer met behulp van innemende animaties van de nog jonge, maar al zeer ervaren Balder Westein. Voortreffelijke spelregie, zelfverzekerde montage en veel visuele verbeeldingskracht waarbij geen enkele grap wordt uitgemolken, wegen ruimschoots op tegen het iets te schematische scenario.