Over het naaiwonder en de Vlaamse adel

GDL van seksuologe Goedele Liekens is het Vlaamse antwoord op LINDA. Tips voor de cunnilingus, maar het gaat ook over naaien, meisjesbesnijdenis en de kwakkelende Belgische adel.

GDL is geen kutblad. Dat was Goedele wel, maar Goedele bestaat niet meer. Nu is er GDL: „het magazine van Goedele”. Dat laatste woordje uit de eerste zin is niet door mij verzonnen. Dat was van Goedele zelf. Kekke marketingstunt, waarschijnlijk. Nee, ik maak geen glossy, ik maak een... Het stond op de cover van de eerste Goedele, in 2008: „Eindelijk een écht kutblad.”

GDL is wat Goedele was, maar dan net iets anders. Je spreekt het nog wel hetzelfde uit: ‘heb jij de Goedele al gelezen?’ Maar als u in de winkel vraagt om de ‘nieuwe Gé Dé El’, mag dat ook. Goedele was een Vlaamse glossy. Je zou kunnen zeggen dat het de Belgische LINDA. was. Uitgever Sanoma (Humo, Flair, Libelle en, inderdaad, LINDA.) stopte in november met het blad. Volgens Sanoma zou het te weinig advertentie-inkomsten genereren; bovendien zakte de oplage langzaam, van zo’n 60.000 in het begin tot een kleine 40.000 vorig jaar. Sinds vorige week liggen er 90.000 GDL’s in de Belgische en Nederlandse winkels, aldus de uitgever. Dat is nu Cascade, onderdeel van Audax.

En oh ja, Goedele is natuurlijk de Belgische seksuoloog Goedele Liekens (49). Die houdt wel van een beetje provoceren. Nee, hield. Op radiozender 3FM zei ze vrijdag, gevraagd naar het verschil met haar vorige blad, dat GDL „positiever” zal zijn. „Ik heb jaren tegen schenen geschopt en de rebel uitgehangen. Nu mag het ook gewoon leuk zijn.” En het verschil met LINDA.? GDL zal „iets meer sociaal-maatschappelijke thema’s” behandelen, zei ze.

Meisjesbesnijdenis bij Afrikaanse stammen, bijvoorbeeld. Volgens GDL snijden veel stammen niet langer de clitoris en buitenste schaamlippen weg bij jonge meisjes. De strijd tegen die oude gewoonte „begint vruchten af te werpen”, concludeert het blad in een wel erg kort stukje (grote foto, kwart pagina tekst). Meer ruimte (zes pagina’s) is er voor het stuk waarin „twee jonge Hollandse journalistes” vertellen over hun ervaringen in een ‘haatkamp’ in Zuid-Afrika, geleid door een racist. „Tijdens die negendaagse kampen leidt de 57-jarige, ultrarechtse Franz Jooste jonge Afrikaners op, blanken van voornamelijk Nederlandse en Duitse afkomst tussen 13 en 19 jaar.” Ze ‘leren’ hoe slecht zwarten en hoe goed ariërs zijn, en hoe je een standrechtelijke executie uitvoert. Akelig verhaal over, inderdaad, een sociaal-maatschappelijk thema.

Maar er is ook aandacht voor niet-sociaal-maatschappelijke onderwerpen. Zo is daar Mme Zsazsa „huisvrouw, naaiwonder, blogster én auteur van de bestseller Allemaal Rokjes”. Juni was blijkbaar Blote Benen maand in België, en Mme Zsazsa is blijkbaar een soort BN’er, maar dan een Vlaamse. Haar boek, „een naaihandleiding met zelfontworpen patronen waarmee zelfs de grootste naainitwit aan de slag kan”, is een groot succes in de Vlaamse boekwinkels: „Al gauw stootte de bestseller zelfs Jeroen Meus’ laatste worp van de eerste plaats in de boekentoptien.” Dat is het leuke aan een niet-Nederlands Nederlandstalig blad. Je begrijpt wat je leest, maar je snapt het niet. Want ja, wie is Jeroen Meus? En wat te denken van deze, in een interview met een personal coach: „Onlangs werd ik op een receptie benaderd door de beruchte Frank Slaets (de ex-man van Véronique De Kock die al een paar keer veroordeeld is voor onfrisse zaakjes, red.).” Frank Slaets? Geen idee. Véronique De Kock? Idem. Onfrisse zaakjes? Ja, daar hebben we wel een beeld bij.

Nog even de malaise bij de Belgische adel, of, zoals GDL schrijft: „Er komt sleet op de aristocratie.” Omdat je bij de titels en namen lekker kunt wegdromen: jonkvrouw Lore de Witte (23), gravin Katia della Faille de Leverghem (43) en graaf Henri d’Udekem d’Acoz (78). „In onze kringen is opsmuk niet nodig”, zegt de jonkvrouw, „mannen worden er al opgewonden van een blote pols.”

En het is een glossy, dus is er natuurlijk mode en zijn er make-uptips. Leuk gevonden – tenzij u niet van woordgrapjes houdt – is de rubriek ‘gegoedeld’: nikserige weetjes over nutteloze dingetjes, maar het leest leuk weg tijdens het bladeren.

Goedele Liekens is geen bladenmaker van huis uit, ze is seksuoloog. Dus is er zeker ruimte voor seks. Deze keer gaat het over cunnilingus. Met tien tips. Tip 10: „Té veel afwisselen, is echt niet nodig.”