Over de haag

Rita’s laatste

Na haar afscheid van de Haagse politiek, twee jaar geleden, beëindigt Rita Verdonk vandaag ook een andere carrière: die van columnist. Gratis dagblad Spits, dat haar sinds februari 2011 onderdak bood, stelt niet langer prijs op Verdonks schrijfsels. In haar laatste column doet de ex-politica het volgende voorstel: laat noodlijdende landen als Griekenland, Italië en Portugal hun luchthavens als onderpand geven voor Europese miljardenleningen. Ze eindigt met een flinke sneer naar premier Mark Rutte, haar voormalige rivaal binnen de VVD: „Aan slappe leiders gaat ons land ten onder.”

Foutje, bedankt!

Voorstel van het CDA-partijbestuur: uiterlijk vertoon van religie voor rechters en agenten verbieden. Geen tulbanden of kruisjes dus. Wat blijkt? Die zijn allang verboden. Politiebond ACP tegen persbureau Novum: „We begrijpen niet goed hoe men hierbij komt.”

En bij GroenLinks...

Intussen gaat bij GroenLinks de strijd door. Nummer twee van de lijst, Bram van Ojik, krijgt zaterdag op het congres stevige concurrentie: onder anderen campagneleider Jesse Klaver is „beschikbaar vanaf plek 2”, zoals hij het zelf omschrijft. Ook Tofik Dibi is zijn plaats niet zeker. De Zeeuw Carel Bruring (nu plaats 25) wil diens tiende plek wel. Wat de kandidatencommissie daarvan vindt? Die acht Bruring op lokaal niveau beter op zijn plek „dan in de hectische en mediageoriënteerde politieke omgeving van de Tweede Kamer”. Succes, Carel.

Wat nooit gebeurde

Op het moment dat het kabinet-Rutte viel, ontvouwde zich nóg een drama – onzichtbaar voor de buitenwereld. CDA-dissident Kathleen Ferrier had besloten dat het genoeg was. De bezuinigingen op ontwikkelingshulp die met steun van haar partij in het Catshuis waren afgesproken, kon het Kamerlid niet steunen, zo vertelt zij in een interview met Vrij Nederland. De conclusie: als Wilders het kabinet niet had laten vallen, had Ferrier dat wel gedaan.