Oscar voor Casablanca kan wel 2,5 mln opleveren

**FILE**Ingrid Bergman with Humphrey Bogart in a scene from the classic 1942 film "Casablanca." The film and a pair of "Godfathers" are among the 101 greatest screenplays ever, according to members of the Writers Guild of America. Film and television writers ranked the screenplays in the guild's first best-of list, released Thursday, April 6, 2006.(AP photo)
**FILE**Ingrid Bergman with Humphrey Bogart in a scene from the classic 1942 film "Casablanca." The film and a pair of "Godfathers" are among the 101 greatest screenplays ever, according to members of the Writers Guild of America. Film and television writers ranked the screenplays in the guild's first best-of list, released Thursday, April 6, 2006.(AP photo) AP

De Oscar voor beste regisseur die Michael Curtiz in 1943 ontving voor de filmklassieker Casablanca wordt vannacht om 2.30 uur geveild. Een woordvoerder van veilinghuis Nate D. Sanders in Los Angeles verwacht een opbrengst van tussen de 2,5 en 3 miljoen dollar (2 tot 2,4 miljoen euro). Sinds vorige week kan online worden geboden. Bij het sluiten van deze krant was het hoogste bod op natedsanders.com 720.654 dollar.

In 2003 verkocht Christie’s de Oscar van Curtiz voor 231.500 dollar aan de Amerikaanse illusionist David Copperfield. De huidige eigenaar is niet bekendgemaakt.

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie die de Oscars uitreikt, legde in 1950 vast dat de beeldjes alleen aan de Academy mochten worden terugverkocht voor het symbolische bedrag van 1 dollar. Maar de organisatie kan juridisch de verkoop van oudere beeldjes niet blokkeren.

In februari veilde Sanders nog vijftien Oscarbeeldjes uit de jaren dertig en veertig. De prestigieuze prijzen brachten toen ruim 2,2 miljoen euro op. Het hoogste bedrag werd betaald voor de Oscar voor beste script voor Citizen Kane uit 1941. Dat bracht 588.455 dollar op.

Het record van duurst verkochte Oscar ooit staat nu nog op naam van Gone with the Wind. Popster Michael Jackson kocht de Oscar voor beste film in 1999 voor 1,5 miljoen dollar.