Ondertussen in Kiev - Oekraïense krakers zijn hedonisten

De bewoners van Skvot 17b zijn studenten en jonge werkende volwassenen. Foto NRC / Steven Derix

Het kraakpand staat midden in het centrum van Kiev, maar waar precies, houden de bewoners liever verborgen. Je weet maar nooit met de Oekraïense politie.
Op hun eigen webpagina vermelden de bewoners dat het kraakpand zich bevindt in de buurt van het Lev Tosltojplein. Gewoon uitstappen bij de metrohalte, en vragen aan een van de jongeren voor de Mc Donalds. Grote kans dat iemand even met je meeloopt.

Skvot 17b is geen kraakpand in de klassieke zin. De bewoners hebben geen deuren hoeven opbreken, en geen slag hoeven te leveren met de Oekraïense ME. De eigenaar woont zelf trouwens ook in het vervallen kraakpand.

De bewoners van Skvot 17b zijn studenten en jonge werkende volwassenen. Voor de meesten past het wonen in een kraakpand bij vrije levensstijl. Geen van de bewoners lijkt geïnspireerd door Occupy, of de antiglobalismebeweging. “Hedonisme’”, zegt Marfa, als ik vraag naar haar politieke opvattingen. “Een hele mooie ideologie.”

In Skvot 17b worden filmavonden georganiseerd, en de feesten die er in het kraakpand worden gegeven, zijn vrij legendarisch. Het kraakpand heeft een eigen pagina op VKontakte, de Russische versie van Facebook. Hier worden evenementen aangekondigd, en wordt verslag gedaan.

Foto NRC / Steven Derix

Foto NRC / Steven DerixFoto NRC / Steven Derix

Sasja Tresjtsjilova heeft in het kraakpand haar kapsalon gevestigd. “Dit is een fijne plek”, zegt ze er er over. “Hier heerst vrijheid.”

Kapsalons zijn er te kust en te keur in Oekraïne, maar er zijn maar weinig kappers die het avontuur op zoeken. Sasja Tresjisjilova heeft een eigen klantenkring, voor mensen die iets anders willen dan lang en platinablond.

De jeugdcultuur in Kiev is tamelijk eenvormig, maar af en toe vallen er alternatieve types te signaleren, die door Oekraïeners consequent chiepsters (‘hipsters’) worden genoemd. Hoe een hipster er precies uit moet zien, of naar welke muziek hij moet luisteren, is niet helemaal duidelijk. Een chiepster is iemand met een bijzondere smaak, zegt kapster Sasja Tresjtsjilova (29). Want de meeste inwoners van Kiev zijn conservatief in hun voorkeuren. “Mensen dragen nog kapsels uit de Sovjetschool.” Vooral mannen zijn bang om te experimenten. “Nee, veel te gay, hoor ik vaak als ik iets voorstel aan jongens.”