Obama: uitspraak Hof overwinning voor alle Amerikanen

De goedkeuring van de nieuwe Amerikaanse zorgwet door het hooggerechtshof is een “overwinning voor het Amerikaanse volk”, zo verklaart initiatiefnemer president Barack Obama vanavond. Hij bedankt de rechters voor hun oordeel, en zegt dat de wet volgens plan doorgevoerd zal worden.

Obama vanavond tijdens zijn reactie op de uitspraak van het Hof. Foto AP/Luke Sharrett

De goedkeuring van de nieuwe Amerikaanse zorgwet door het hooggerechtshof is een “overwinning voor het Amerikaanse volk”, zo verklaart initiatiefnemer president Barack Obama vanavond. Hij bedankt de rechters voor hun oordeel, en zegt dat de wet volgens plan doorgevoerd zal worden.

De levens van Amerikanen bevat voortaan meer zekerheden, aldus de president:

“De beslissing houdt het fundament overeind dat niemand in de Verenigde Staten financieel geruïneerd hoeft te worden vanwege gezondheidsproblemen. Mensen die momenteel lijden aan wat voor aandoening dan ook zullen niet meer worden gediscrimineerd. Iedereen zal ertoe in staat zijn zich kwaliteitszorg te veroorloven. [...] We zullen de wet volgens plan gaan invoeren, en waar mogelijk gaan we samenwerken om deze verder te verbeteren.”

Obama liet verder weten begrip te hebben voor de politieke discussie die zijn wet heeft veroorzaakt:

“Ik respecteer de ongerustheid van miljoenen Amerikanen. Maar ik heb dit niet gedaan omdat het voor mij een gunstige politieke stap is, maar omdat het goed is voor het land. [...] Wanneer we over vijf, tien of twintig jaar terugkijken, realiseert het volk zich dat hun leven is verbeterd omdat we de moed hadden om deze wet door te voeren.”

Romney wil de wet intrekken

Mitt Romney, de Republikeinse presidentskandidaat, heeft inmiddels laten weten nog altijd fel tegenstander van de wet te zijn, en de wet weer in te trekken als hij verkozen wordt tot president.

Het stelsel garandeert dat iedere Amerikaan een zorgverzekering krijgt. Nu is een groot deel van de bevolking (in 2010 ruim 16 procent) onderverzekerd. In totaal zijn ongeveer vijftig miljoen Amerikanen op dit moment niet verzekerd, en de enorm gestegen zorgkosten brengen veel gezinnen in financiële problemen.

In deze video een verkortte uitleg van Obama waarin zijn plan uitlegt zoals hij het aan het Congres voorlegde:

Vanmiddag heeft het hooggerechtshof in Washington de omstreden zorgwet in de kern grondwettelijk verklaard, waarmee deze overeind blijft. Twee jaar geleden ging het congres akkoord met Obama’s hervorming van het zorgstelsel, het belangrijkste binnenlandse project van zijn eerste termijn. De goedkeuring van vandaag door het Hof is belangrijk voor de campagne van Obama volgens onze correspondent Guus Valk:

“De president heeft in zijn eerste termijn een ingrijpende wet doorgevoerd. Als de wet ongrondwettelijk zou blijken te zijn, had Obama geen grote resultaten kunnen laten zien aan zijn kiezers wat betreft binnenlands beleid. Nu kan hij wel pronken met een grote prestatie.”