News Corp scheidt kranten en amusement

Mediaconcern News Corp wordt gesplitst in twee beursgenoteerde bedrijven: een kranten- en boekenuitgeverij en een televisie- en entertainmentbedrijf. Dat heeft de raad van bestuur, onder leiding van mediamagnaat Rupert Murdoch, gisteren besloten, zo meldt The Wall Street Journal.

Aandeelhouders drongen al langer aan op een scheiding tussen de kranten en de rest van het bedrijf. Dat heeft niet alleen te maken met het afluisterschandaal rond de tabloid News of the World en de andere juridische problemen bij de Britse krantentak, maar ook met de verwachte krimp van de krantensector.

De kranten van News Corp, waaronder The Times, The Australian en The Wall Street Journal, en uitgeverij Harper Collins, leverden vorig jaar 8,8 miljard dollar (7 miljard euro) op. Dat is weinig in vergelijking met de 23,5 miljard inkomsten uit de activiteiten van onder andere filmmaatschappij 20th Century Fox, Fox Networks en Fox News Channel. Een splitsing maakt het makkelijker voor de entertainmenttak om investeringen te doen, zonder te worden gehinderd door verliesgevende activiteiten of juridische problemen aan de uitgeefkant.

Details over wie beide bedrijven gaan leiden, moeten nog bekend worden gemaakt. Maar nadat News Corp dinsdag bekendmaakte over een splitsing na te denken, begon onmiddellijk de speculatie daarover.

Verwacht wordt dat Rupert Murdoch een meerderheidsbelang houdt in beide bedrijven. Tweede man Chase Carey, onder meer verantwoordelijk voor de oprichting van Fox News en Fox Sports, zal vrijwel zeker de entertainmenttak gaan leiden.

Wie de baas wordt van de uitgeverij, is minder duidelijk. Vrijwel alle leidinggevenden zijn op de een of andere manier betrokken bij de onderzoeken rond het afluisterschandaal in het Verenigd Koninkrijk. Ook de rol van Murdochs kinderen – James, Elizabeth en Lachlan – is nog onduidelijk.