Nederlandse EU-ambtenaar de cel in voor corruptie

Een Nederlander die werkte bij de landbouwdirectie van de Europese Commissie is gisteren veroordeeld tot veertig maanden cel voor het doorspelen van vertrouwelijke informatie. De rechtbank in Brussel legde hem ook een boete op van 55.000 euro. Daarnaast besloot de rechter tot een inbeslagname van bijna 140.000 euro. Dat meldde de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws gisteren.

De Nederlander – Karel B. geheten – had vertrouwelijke informatie over het Europese landbouwbeleid aan Franse en Nederlandse bedrijven doorgespeeld, die daarmee contracten konden binnenslepen. In ruil voor informatie over graanprijzen kreeg de Nederlander – die in 2003 werd aangehouden – geld, reizen, etentjes en uitstapjes naar champagnebars.

Met B. stonden zestien anderen terecht, onder wie lobbyisten en leiders van landbouwbedrijven. Een aantal van hen werd veroordeeld tot celstraffen oplopend tot twee jaar. De bedrijven Union Invivo en Glencore Grain Rotterdam werden volgens Het Laatste Nieuws elk tot 500.000 euro boete veroordeeld. NRC