Muziek

Cody Chestnutt Foto Tuomas Vitikainen
Cody Chestnutt Foto Tuomas Vitikainen

Slot Holland Festival

Het slotconcert van het Holland Festival met het Simón Bolívar Symphony Orchestra of Venezuela in het Amsterdamse Concertgebouw was zo snel uitverkocht dat het festival een alternatief bedacht. In het Amsterdamse Oosterpark staat 28 juni een groot scherm waar het concert live wordt uitgezonden. Het 150-koppige Simón Bolívar Symphony Orchestra of Venezuela is voortgekomen uit het Venezolaanse muziekeducatieprogramma El Sistema. Chef-dirigent Gustavo Dudamel is inmiddels wereldberoemd. Het orkest speelt Rituales Amerindios van de Zuid-Amerikaanse componist Esteban Benzecry en Eine Alpensinfonie van Richard Strauss. In beide stukken is de natuur prominent aanwezig.

28 juni, 20.15 uur. Concertgebouw Amsterdam (uitverkocht) en Oosterpark, Amsterdam en live op concertgebouw.nl/live

Ziggo Dome

Afgelopen maandag opende de Ziggo Dome, een moderne concerthal in Amsterdam-Zuidoost die 17.000 bezoekers het beste geluid van Europa wil laten horen. Alles aan de door Benthem Crouwel Architecten ontworpen concerthal is recht en hoekig: 90 bij 90 meter en een hoogte van 30 meter. De van binnen compleet zwarte concertdoos heeft een zaalvloer van 3.741 vierkante meter. Artiesten worden er – opvallend intiem voor zo’n kolossale concerthal – omhelsd door twee hoefijzervormige tribunes vol publiek. Jaren is gesleuteld aan de ‘uitklinktijd’ van de zaal – hoe lang het duurt voordat het geluid weg is. Er is gedempt en geabsorbeerd op de juiste plekken. Zoals de speciaal geconstrueerde tribunes met ruimtes ertussen. Wanden en plafond zijn bekleed met een dempende minerale wol. Het resultaat: geluid zoals het bedoeld is. Marco Borsato beet de spits af op het nieuwe podium, gevolgd door Pearl Jam. 3 juli is er een concert van Sting en 7 en 8 juli van Madonna.

Ziggodome, Amsterdam. www.ziggodome.nl

Rockin Park Festival

Een eendaags rock/popfestival in het Goffertpark in Nijmegen. Op het festival zijn twee podia waar bands als De Staat, Snow Patrol en dEUS om en om zullen spelen.

30 juni. Goffertpark, Nijmegen. www.rockinpark.nl

Limburgse componisten

Ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van Theater Heerlen zijn er op 30 juni enkel Limburgse componisten te horen. Bijvoorbeeld uitgevoerd door het Limburgs Symfonie Orkest onder leiding van dirigent Lucas Vis. Maar ook de Muziekschool van Heerlen geeft een concert.

30 juni, 11.30 uur. Theater Heerlen.www.limburgssymfonieorkest.nl

Robeco Zomerconcerten

Vanaf 29 juni zijn er weer Robeco Zomerconcerten in het Amsterdamse Concertgebouw. Met dit jaar vooral veel pop, jazz en klassiek van rond het Middellandse Zeegebied.

Op het openingsbal is Tsjaikovski’s Schone Slaapster te horen. Daarna onder meer Puccini’s Madama Butterfly door Opera Zuid, Brahms’ Vioolconcert door Simone Lamsma en Duke Ellington met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

29 juni t/m 31 augustus. Concertgebouw, Amsterdam. www.concertgebouw.nl

Cody Chesnutt

De stem van de uit Atlanta afkomstige Cody Chesnutt klinkt meestal hoog en licht geëxalteerd. Zijn stijl varieert van rock, funk, soul, hip hop, and blues.

28 juni, 21.30 uur. Bird, Rotterdam. www.bird-rotterdam.nl