Monti zet hakken in het zand op EU-top: onze rente moet nú omlaag

Hollande (links) en Monti (rechts) aan tafel tijdens de EU-top die vandaag begon en (in elk geval) nog tot morgen duurt.
Hollande (links) en Monti (rechts) aan tafel tijdens de EU-top die vandaag begon en (in elk geval) nog tot morgen duurt. Foto Reuters / Michel Euler

Morgen ligt het langetermijnplan van Van Rompuy op tafel, maar vandaag hamerde Monti bij de EU-top in Brussel op de korte termijn. De rentes die Italië en Spanje betalen moeten omlaag, anders gaat het fout. Desnoods wil hij tot zondag blijven vergaderen, totdat er hulp toegezegd is.

Monti voert in eigen land verregaande hervormingen door, maar hij staat daar onder grote druk, schrijft persbureau Reuters. Het Italiaanse volk heeft er inmiddels genoeg van. Daarom reisde hij naar Brussel af met het doel daar de hakken in het zand te zetten. Europese regeringsleiders moeten helpen de rentes omlaag te krijgen. Italië betaalt ruim zes procent, Spanje zelfs bijna zeven procent. Dat zijn alarmerende percentages die het afbetalen van de schulden op den duur onmogelijk maakt.

Volgens de NOS willen de aanwezige EU-leiders bekijken of het Europese noodfonds kan worden ingezet om het vertrouwen van de markten in de twee landen terug te winnen, zodat de rente lager wordt.

De EU-top duurt (in elk geval) nog tot morgen. Van Rompuy legt morgen de contouren van een toekomstplan voor Europa op tafel, met daarin voorstellen voor verdere politieke en economische integratie.