Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Minder fiscaal sparen

Deelnemers aan de levensloopregeling hebben vorig jaar het laagste bedrag ingelegd sinds de invoering van het fiscaal voordelig sparen in 2006, mede vanwege het aflopen van de regeling. Het opnamebedrag was juist het hoogste ooit.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek legden werknemers 768 miljoen euro in, dertien procent minder dan 2010. De economische crisis is volgens het CBS een van de verklaringen voor de daling. Door de invoering van de vitaliteitsregeling per januari 2013 en de afschaffing van de levensloopregeling per 2012 zijn vorig jaar bovendien al minder nieuwe rekeningen geopend.

De deelnemers hebben vorig jaar voor een recordbedrag aan geld opgenomen. Er werd 271 miljoen euro van de speciale rekeningen afgehaald. Het aantal deelnemers daalde met vier procent naar 302 duizend.

Het totale tegoed op de rekeningen is ondanks de daling van de inleg en gestegen opnames toch toegenomen, met 515 miljoen euro oftewel dertien procent. Dat is minder dan in 2010. Het totale tegoed kwam eind vorig jaar uit op ruim 4,6 miljard euro. Op een levenslooprekening stond eind 2011 gemiddeld 15,4 duizend euro, tegen 13,1 duizend euro een jaar eerder. Via de levensloopregeling is het mogelijk een deel van het brutosalaris te sparen om een periode van onbetaald verlof te kunnen betalen. Het saldo kan ook gebruikt worden om eerder met pensioen te gaan of voor een aanvullend pensioen. (Novum)