‘Met steun van Rusland pleit Annan voor overgangsregering Syrië’

Internationaal bemiddelaar Kofi Annan en het hoofd van de waarnemersmissie in Syrië, Robert Mood, tijdens een persconferentie eerder deze week. Foto AFP / Sebastien Bozon

Internationaal bemiddelaar Kofi Annan pleit voor een overgangsregering in Syrië. Daarin zouden zowel leden van de regering als van de oppositie moeten zijn vertegenwoordigd. Volgens persbureau Reuters, dat zich baseert op diplomaten, wordt het voorstel van Annan gesteund door Rusland en de andere permanente leden van de Veiligheidsraad.

Het voorstel is volgens Reuters één van de belangrijkste onderwerpen dat zaterdag zal worden besproken in Genève, waar een internationale ontmoeting over een politieke oplossing voor het Syrische conflict gepland staat.

Een anonieme diplomaat laat aan het persbureau weten dat niet iedereen welkom in de overgangsregering.

“Het zou kunnen bestaan uit leden van de regering, de oppositie en anderen, maar diegenen die geloofwaardigheid van de transitie in gevaar brengen of schade toebrengen aan de verzoening en de stabiliteit moeten worden uitgesloten van deelname.”

Het idee om mensen te kunnen uitsluiten in de overgangsregering is volgens de diplomaat een verwijzing naar Assad, hoewel in het plan niet expliciet staat dat de Syrische president geen onderdeel mag uitmaken van de overgangsregering.

VN: situatie verslechtert snel

In een rapport stelde de Verenigde Naties gisteren dat de situatie in het land snel verslechtert. Het rapport spreekt over gebruik van machinegeweren, zware artillerie en tanks, onder meer in de stad Homs, en een steeds meer militaire context van het conflict.

Het geweld in Syrië zou zelfs ondertussen alweer net zo erg zijn als, of zelfs erger dan, voordat op 12 april een staakt-het-vuren werd overeengekomen als één van de eerste stappen in vredesplan van Annan. Dat zespuntenplan “wordt duidelijk niet ten uitvoer gelegd”, gaf Annans woordvoerder Guéhenno gisteren ook toe.