Meer drama dan komedie

The Five-Year Engagement

Regie: Nicholas Stoller. Met: Jason Segel, Emily Blunt, Rhys Ifans, Chris Pratt, Alison Brie. ***

The Five-Year Engagement begint waar andere romantische komedies steevast eindigen: met het huwelijksaanzoek. De Amerikaanse souschef Tom ontmoet de Britse psychologiestudente Violet tijdens een oudjaarsfeest. Hij als paashaas, zij als prinses Diana; een gevalletje opposites attract. Een jaar later doet hij haar een aanzoek, en zij accepteert. Als het haar niet lukt een postdocaanstelling te krijgen aan de UCLA maar wel in Michigan, verhuist het stel naar de staat waar het kennelijk altijd sneeuwt. Vol heimwee naar San Francisco lukt het Tom niet te aarden. Onuitgesproken verwijten zetten hun relatie onder druk, trouwplannen worden keer op keer uitgesteld.

De humor van deze film is behoorlijk zwart, soms zelfs bitter. De makers lijken zelf niet helemaal door te hebben hoe cynisch hun film is: eerder drama dan komedie. Het maakt The Five-Year Engagement best gedurfd. Een komedie met weinig grappen, over een serieus onderwerp: wat gebeurt er als een partner zich opoffert voor de ander?