Opinie

Liever een kroeg met kerels dan met kenners

Felicitaties van Poolse Karolina voor presentator Wilfred Genee.
Felicitaties van Poolse Karolina voor presentator Wilfred Genee.

Misschien is het wat overdreven om het „een zinderende sportavond” te noemen, zoals Twan Huys deed in Nieuwsuur (NOS/NTR), maar het opstappen van de Nederlandse bondscoach Bert van Marwijk gaf de concurrerende EK-talkshows wel eindelijk echte gespreksstof.

In NOS Studio Sportzomer gebeurde dat journalistiek adequaat. Er was een telefonisch gesprek met voetballer Wesley Sneijder en deskundige gasten, zoals trainers Foppe de Haan, voor wie de KNVB nauwelijks geheimen heeft, en Peter Bosz, die met Van Marwijk bij Feyenoord samenwerkte, zochten antwoorden op de voor de hand liggende vragen.

Was het vertrek vrijwillig? Het perscommuniqué laat ruimte voor twijfel. Was het einde onvermijdelijk? Aanvankelijk niet, maar in zekere zin wel als ‘de machine’ van beschuldigingen in De Telegraaf eenmaal op gang is gekomen. En wie zijn de mogelijke opvolgers?

In toenemende mate leggen de kijkcijfers van NOS Studio Sportzomer het echter op dramatische wijze af tegen die van VI Oranje (RTL4). Dat is pijnlijk, omdat NOS-presentator Jack van Gelder had voorspeld dat op speelavonden het programma van Johan Derksen en presentator Wilfred Genee kansloos zou zijn.

Maar de NOS maakt een degelijk, beetje saai programma en in de kroeg met de meeste kenners is het niet het gezelligst. VI Oranje, met Derksen als enige echte expert, is mannentelevisie zoals je het in onze door feminiene waarden gedomineerde samenleving zelden aantreft. En dat is een verklaring van het fenomenale succes.

De mannen aan tafel proberen elkaar geregeld te vernederen door te wijzen op de seksuele beschikbaarheid van andermans zuster. Wilfred werd gisteren na middernacht jarig en kreeg uitgebreide felicitaties op film van eerdere gasten voor zijn 55ste, al werd hij in werkelijkheid 45. Lachen!

Ook kreeg hij een gelukwens van de zwaar gedecolleteerde Poolse presentatrice Karolina, die door verslaggever Pascal Kamperman in Warschau al een paar dagen wordt gestalkt, wegens haar „twee sterke punten”.

Een geschil tussen Derksen en Albert Verlinde van RTL Boulevard – over het al dan niet lekken naar de media door international Johnny Heitinga – werd tot twee keer toe door Derksen beslecht met de mededeling dat Verlinde een homo is. Werkelijk? Het is in ieder geval een verbluffend staaltje van een argument ad hominem.

En dan hebben we het nog niet over de meppende giechel Jan Boskamp, de boutades van René van der Gijp of het prijsschieten voor een goed doel door graag aanschuivende politici, van Roemer via Samsom tot Buma. In het Kurhaus moet je wezen deze zomer. Daar lachen getapte jongens het hardst om hun eigen grappen.