Leers onderzoekt mogelijke aangifte tegen Albayrak

Foto Hollandse Hoogte/Merlijn Doomernik

Demissionair minister voor Asiel Gerd Leers (CDA) gaat bekijken wat de mogelijkheden zijn om aangifte te doen tegen oud-voorzitter van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) Nurten Albayrak, zo bleek vanmiddag uit een debat in de Tweede Kamer.

Hij gaat de landsadvocaat vragen dit te onderzoeken. Ook gaat Leers kijken of geld kan worden teruggevorderd van Albayrak en bij leden van de voormalige raad van toezicht van het COA.

Leers laat binnen twee weken aan de Kamer weten wat de uitkomst is van het overleg met de landsadvocaat. PVV’er Sietse Fritsma had dit geduld niet, hij verliet vandaag met veel misbaar het debat om direct aangifte te gaan doen op het politiebureau.

Volgens Fritsma heeft Albayrak zich schuldig gemaakt aan fraude en valsheid in geschrifte. Ze zou gelogen hebben over haar salaris en het privégebruik van haar dienstauto. Hij noemde het ‘gesjoemel’ met de vergoedingen van Albayrak ‘te laag voor woorden’.

In het debat over de misstanden bij het COA kraakte de Kamerfracties harde noten, zo schrijft persbureau Novum. CDA-Kamerlid Raymond Knops eiste dat de leden van de voormalige raad van toezicht, die onder leiding stond van VVD’er Loek Hermans, het geld terugbetalen dat Albayrak te veel ontving. Leers liet weten dat dit juridisch erg moeilijk zal zijn, maar toonde zich wel bereid de mogelijkheden te bekijken.

Albayrak was vandaag in de Tweede Kamer aanwezig, maar stond de aanwezige pers niet te woord. De aanwezigheid van Albayrak viel niet goed bij PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma:

Twitter avatar sharon_dijksma Sharon Dijksma Debat over debacle #COA nu. Ex-directeur zit vooraan.. Alsof ze slachtoffer van de gang van zaken is in plaats van medeverantwoordelijk..

In april kreeg Albayrak haar ontslag op basis van een kritisch onderzoeksrapport, dat volgde op een onderzoek dat in opdracht van Leers was uitgevoerd. Hieruit bleek dat de bestuursstijl van Albayrak “aanzienlijk heeft bijgedragen aan een gebrek aan vertrouwen in de leiding en het gevoel van sociale onveiligheid in de organisatie”. Ook staat in het rapport dat Albayrak onjuiste informatie verstrekte over onder meer haar salaris en dat haar optreden niet past bij dat van een algemeen directeur in publieke dienst.

Minister Leers had Albayrak september vorig jaar al op non-actief gesteld na een NOS-uitzending waarin anonieme COA-medewerkers hun gal spuwden over het vermeend despotisch gedrag van Albayrak.

‘Beperk aantal bijbanen van toezichthouders’

De leden van de raad van toezicht, die goedkeuring gaf aan de beloning die Albayrak ontving, hebben volgens meerdere fracties gefaald, zo bleek uit het debat vandaag. De SP en PVV pleitten voor het beperken van het aantal bijbanen dat toezichthouders in de private en publieke sector mogen hebben.

De PvdA en GroenLinks steunden het plan om toezichthouders niet meer dan drie toezichthoudende nevenfuncties te laten bekleden. VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen vindt dat het niet om het aantal functies gaat, maar aan de tijd die mensen eraan kunnen besteden.

Leers zegde ook toe om nog voor het einde van het jaar met een visie te komen over de toekomst van het COA. D66-Kamerlid Gerard Schouw wil dat het COA niet langer zelfstandig bestuursorgaan is, maar weer onder directe verantwoordelijkheid van de minister komt.