Kortkolom sport

Wielrenner Bertagnolli op doping betrapt

Lausanne. Lampre-renner Leonardo Bertagnolli is betrapt op dopinggebruik. Dat heeft de internationale wielerunie UCI gisteren gemeld. De 34-jarige Italiaan viel op door afwijkende waarden in zijn biologische paspoort. Bertagnolli stond niet op de deelnemerslijst voor de komende Tour de France. De wielrenner behaalde in 2007 met winst in de Clasica San Sebastian de grootste zege uit zijn loopbaan. (Novum)

BMX’ster Klaus verliest zaak over deelname OS

Utrecht. BMX’ster Lieke Klaus heeft een kort geding om deelname aan de Olympische Spelen af te dwingen verloren. Klaus (22) was het oneens met de beslissing van wielerbond KNWU om Laura Smulders voor te dragen bij sportkoepel NOC*NSF. Klaus en Smulders voldeden beiden aan de nominatie-eisen, maar er is slechts één olympisch ticket beschikbaar. Klaus staat hoger op een interne ranglijst van de KNWU en was daarom van mening dat zij recht had op deelname aan de Spelen. Omdat Smulders het afgelopen jaar beter presteerde, oordeelde de rechter in Utrecht dat zij mocht worden voorgedragen. Klaus blijft reserve. (Novum)

Nederlander Licht 7de op 5 km bij EK atletiek

Helsinki. Dennis Licht is bij het EK atletiek in Helsinki zevende geworden op de 5.000 meter. De 28-jarige atleet uit Apeldoorn liep een tijd van 13.37,99 minuten. De Brit Mohamed Farah maakte zijn favorietenrol waar door in 13.29,91 zijn Europese titel te prolongeren. De Duitser Arne Gabius en de Turk Polat Kemboi Arikan werden tweede en derde. Licht bleef tot het begin van de slotronde in het spoor van de favorieten, maar de laatste tempoversnelling was hem te machtig. De andere Nederlandse deelnemer, Jesper van der Wielen, stelde teleur. Hij stapte halverwege de race uit. (Novum)

Zweed Andersson weg bij FC Groningen

Groningen. Voetballer Petter Andersson speelt komend seizoen voor het Deense FC Midtjylland. De 27-jarige Zweedse middenvelder mocht na vier seizoenen transfervrij vertrekken bij FC Groningen. Hij kon met de eredivisieclub geen overeenstemming bereiken over een nieuw contract. Andersson was afgelopen seizoen aanvoerder van Groningen en miste slechts één competitieduel. Hij kwam eerder ook uit voor het Zweedse Hammarby. (Novum)

Ex-rolstoelster Van der Vorst weg bij Rabobank

Rotterdam. De vrouwenploeg van Rabobank heeft per direct het contract opgezegd met Monique van der Vorst. De wielrenster zat jarenlang in een rolstoel, maar kreeg vorig jaar weer gevoel in haar benen. Rabobank bood haar daarop een contract aan. In maart bekende Van der Vorst echter dat ze nooit een dwarslaesie heeft gehad, maar dat de verlammingsverschijnselen voorkwamen uit een psychische aandoening. In de Volkskrant vertelt Van der Vorst vandaag dat ze opnieuw in een rolstoel zit. Ze zou na de berichtgeving van maart niet meer kunnen lopen en fietsen. (NRC)

Jonathan Reis speelt tot 2016 bij Vitesse

Arnhem. Aanvaller Jonathan Reis speelt ook de komende vier jaar voor Vitesse. De Braziliaan, die eerder voor PSV speelde en daar na een zware blessure en een eerdere drugsverslaving een nieuw contract kon tekenen, koos in de winterstop onverwacht voor Vitesse. In totaal kwam hij afgelopen seizoen negen keer in actie voor de Arnhemse club, waarvan drie keer in de basis. Hij wist geen enkele keer te scoren. (Novum)