Kortkolom economie

América Móvil heeft gewenst belang in KPN

Rotterdam. De Mexicaanse telecomreus América Móvil (AM) heeft zijn gewenste belang van 27,7 procent in KPN binnen. Het concern bracht vorige maand een bod uit een substantieel deel van de aandelen KPN tegen 8 euro per aandeel. Sindsdien wist het al 24,9 procent te verzamelen voor minder dan het bod. Na het sluiten van de termijn van het bod gisteren, bleek dat een kleine 40 procent van de aandeelhouders in totaal ruim 562 miljoen stukken had aangemeld. AM zal daarvan naar rato 7 procent afnemen tegen de biedingsprijs van 8 euro. Beleggers die hun stukken hebben aangeboden blijven dus met 93 procent van hun belang in KPN zitten. Demissionair minister Verhagen (Economische Zaken) zei vanochtend vertegenwoordigers van América Móvil te willen uitnodigen voor een gesprek. „Daarin zal ik wijzen op de belangen van klanten, aandeelhouders en medewerkers van KPN en de verplichting die alle telecombedrijven hebben. (...) Met deze kapitaalkrachtige aandeelhouder kan KPN haar positie in een sterk concurrerende telecommarkt behouden”, aldus Verhagen. (NRC)

Airbus plant fabriek in de VS voor bouw A320

Rotterdam. De Europese vliegtuigbouwer Airbus is van plan een fabriek op te richten in de Verenigde Staten. De eerste fabriek binnen de Amerikaanse grenzen moet in de staat Alabama komen. Dat bevestigen anonieme bronnen aan persbureau AP, na berichtgeving hierover in The New York Times. Airbus heeft bevestigd dat het wil uitbreiden, en dan een plek in het zuiden van de VS hierbij de voorkeur heeft. Het bestuur van Airbus zou echter nog geen definitieve beslissing hebben genomen. Airbus wil in de nieuwe fabriek het vliegtuig van het type A320 gaan bouwen. De A320 wordt veel gebruikt door Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zoals Delta en US Airways. Door de fabriek in de VS te zetten, worden de productiekosten flink verlaagd. Tot nu werd de A320 in elkaar gezet in Toulouse, in Hamburg en in China. (Novum/AP)

Guha volgt Deckers op bij Van Lanschot

Rotterdam. Karl Guha wordt per 1 januari volgend jaar de nieuwe bestuursvoorzitter van Van Lanschot Bankiers. De 48-jarige Guha is door de raad van commissarissen van de bank voorgedragen als opvolger van Floris Deckers die volgend jaar vertrekt. Guha werkte jarenlang bij ABN Amro in diverse functies. In 2009 stapte hij over naar UniCredit Banking Group, waar hij op dit moment bestuurslid is. De benoeming moet officieel nog goedgekeurd worden door De Nederlandsche Bank. (NRC)