Kortkolom cultuur

Muzikant gaat minder krijgen van Sena

Rotterdam. Muzikanten en platenmaatschappijen ontvangen de komende jaren 18 miljoen euro minder van hun muziekrechtenorganisatie Sena. Met terugwerkende kracht heeft Sena het inhoudingspercentage voor kosten verhoogd van 11 naar 16 procent. Dat heeft Sena gisteren op de jaarvergadering uitgelegd aan haar leden. Sena incasseert namens zijn leden gelden voor het spelen van muziek bij radio- en televisiezenders en bij bedrijven. „Het is niet zo dat onze kosten zijn opgelopen, maar er is in het verleden te veel aan ze doorbetaald”, zegt directeur Markus Bos van Sena. „Dat gaan we nu verrekenen om ons saldo weer op nul te brengen. Onze kosten zijn in 2011 sterk gedaald.” De opbrengsten zijn de afgelopen jaren echter niet meer met de groeipercentages van 10 tot 20 procent toegenomen die Sena in het verleden haalde. Dat komt volgens Bos onder meer door de slechtere economische omstandigheden. Daarnaast kampt Sena met de lagere rente die ze ontvangt op het geld dat geparkeerd wordt tussen het incasseren en het uitbetalen aan de leden. Sena keert uit aan de makers van muziek. Auteursrechtenorganisatie Buma keert uit aan componisten, muziekuitgevers en tekstenschrijvers. (NRC)

Zilveren Penseel naar Schaapman en Bouwer

Rotterdam. De bestseller Het Muizenhuis van Karina Schaapman en fotograaf Ton Bouwer is bekroond met een Zilveren Penseel. Het kinderboek deelt die eer met het door Sieb Postuma geïllustreerde Een vijver vol inkt. Dat heeft de Stichting CPNB vandaag bekendgemaakt. Ook werd voor het eerst een Zilveren Palet toegekend, de prijs voor de beste buitenlandse illustrator. Die ging naar Kleine Man en God van Kitty Crowther. Op 26 september wordt in het Rijksmuseum bekend welke van de twee Zilveren Penselen bekroond wordt met het Gouden Penseel en of het Zilveren Palet wordt omgezet in een Gulden Palet. Dan wordt ook voor het eerst in twaalf jaar een boek bekroond met de Boekensleutel. (NRC)

Steden geven elk 10 mln voor evenement

Rotterdam. Eindhoven, Den Bosch en Helmond hebben ieder 10 miljoen euro over voor de organisatie van Brabant Culturele Hoofdstad 2018. De gemeenteraden van de steden stemden daar dinsdagavond mee in. Tilburg en Breda twijfelen nog en hebben hun besluit uitgesteld tot na de zomervakantie. De provincie Noord-Brabant zal de bijdragen van de steden verdubbelen. Eindhoven stelt zich uit naam van de vijf grote Brabantse steden kandidaat als Culturele Hoofdstad. Andere Nederlandse steden in de race zijn Leeuwarden, Maastricht, Utrecht en Den Haag. (NRC)